Top 15 motociclete LEGO

Cine are nevoie de 4 roți când 2 sunt destule? Deși LEGO a produs de-a lungul istoriei sale mult mai multe mașini decât motociclete (sau oricare alt vehicul pe 2 roți dacă e până acolo), acest lucru le face pe cele din urmă cu atât mai remarcabile. Atât de remarcabile încât am decis să arunc o privire asupra unor modele marcante și vă invit și pe voi să le descoperiți. Le-am așezat cronologic mai degrabă decât în ordinea preferinței mele personale, pentru că astfel putem vedea și evoluția lor de-a lungul anilor. Să începem!

Top 15 cele mai importante motociclete LEGO de până acum!

1. 270: Cicliști/Motocicliști (1958)

Motociclisti LEGO

Eheeee, uite aici ceva vintage! Acesta este primul set care să conțină motociclete LEGO, sau cel puțin primul la care am găsit imagini bune. Și nu e doar cu motociclete! Bucățica asta de istorie include 5 vehicule: o bicicletă, două scutere, o motocicletă și o motocicletă cu ataș. Apărut acum peste 60 de ani, acest set probabil că nu ar mai fi considerat azi ca fiind LEGO veritabil din simplul motiv că nu e făcut din piese. Aceasta este perioada foarte timpurie a companiei, când încă produceau jucării „dintr-o bucată“, precum mașini, tractoare etc.

2. 659: Patrula Poliției (1975)

Patrula politiei LEGO

Câtă simplitate! Printre primele motociclete făcute din piese este și cea din acest set, care are și ataș! Piese asemănătoare cu aceste roți și suporturi mai există și azi dar au fost reduse la rolul umil de trenuri de aterizare pentru avioane și elicoptere. Este frumos să vezi cât de descurcăreți erau designerii LEGO pe vremea aceea! De remarcat și proto-minifigurinele de atunci, lipsite de orice articulație sau expresie facială.

3. 393: Motocicleta Norton (1976)

LEGO Motocicleta Norton

O motocicletă simplă dar drăguță ca execuție, acest model Commando 850 are un farmec aparte datorită roților robuste și a utilizării deștepte a pieselor simple care existau pe vremea aceea. Motocicletele Norton adevărate au o istorie lungă, compania începând în 1898 în Regatul Unit, iar modelul înfățișat aici este din 1973.

4. 394: Harley-Davidson 1000cc (1976)

Motocicleta LEGO Harley Davidson

Ce ați crezut, că noul LEGO 10269 Harley-Davidson Fat Boy de la Creator Expert e singurul de la faimoasa companie? Iată că nu, pentru că tot în 1976, LEGO a lansat acest model de poliție, la scară cu motocicleta Norton despre care vorbeam mai devreme. E interesant de observat cum plăcile gri 2×3 care alcătuiesc blocul motor nu sunt împinse cu totul una în cealaltă, ci lăsate cu puțin spațiu între, pentru a sugera fantele care ajută la răcire. Nu am mai văzut această tehnică în alt set până acum (din nou cu excepția Commando-ului).

5. 857: Motocicletă cu ataș (1979)

LEGO motocicleta cu atas

Nu putea lipsi LEGO Technic nu? Prima motocicletă din această gamă a apărut acum 40 de ani și nu a dezamăgit, incorporând toate funcțiile pe care astăzi le considerăm un „must have” la orice motocicletă LEGO mare: lanț de transmisie, direcție pe furcă și pistoane mobile. Dotată cu niște cauciucuri solide, această motocicletă a făcut mulți copii fericiți la vremea ei, cu siguranță!

6. 8838: Shock Cycle (1991)

LEGO Shock Cycle

Am sărit câțiva ani și am ajuns la prima motocicletă cu suspensie și pe față și pe spate. Nici măcar nu i-am tradus numele fiindcă sună atât de cool! Această motocicletă de teren are cam tot ce ți-ai dori, fiind dotată chiar și cu un picior imens care să o țină vertical, și care poate fi retras ușor datorită benzii elastice care îl ține în poziție. De remarcat modelul secundar absolut hilar, având roata din față ridicol de mică!

7. 8417: Mag Wheel Master (1998)

LEGO Mag Wheel Master

Modelul acesta mi-e foarte drag pentru că a fost prima motocicletă LEGO de care m-am îndrăgostit complet atunci când am văzut-o în catalog. Complexă, agresivă și cu un model secundar pe măsură, Mag Wheel Master a fost un model atât de genial încât a fost relansat 4 ani mai târziu, spre deliciul fanilor! Un exemplu perfect al perioadei LEGO în care cărămizile Technic erau pe ducă, iar grinzile fără studuri începeau să domine, completate de liniile curbate ale tuburilor flexibile. Eu încă mă gândesc la jantele alea…

8. 8305: Motocicletele de duel (2000)

LEGO motocicleta de duel

Exista o vreme când și LEGO Technic aveau figurine, și ce figurine erau! Mult mai articulate decât micile noastre minifigurine de astăzi, figurinele Technic erau bravii șoferi și piloți înnebuniți după adrenalină, sau în cazul de față competitorii într-un fel de bătălie din viitor. Seria Competition, sau CyberSlam era plină de funcții care implicau lovirea unei ținte fie cu proiectile fie cu diverse brațe mecanice atașate la vehicule. Setul acesta conține două motociclete, cu protagonistul și antagonistul seriei (niciunul nu avea nume din câte îmi aduc aminte), ambele înarmate pentru un meci pe cinste!

9. Robo Riders (2000)

LEGO Robo Riders

Poziția 9 nu este ocupată de către un set anume ci de o serie întreagă! Tot în anul 2000 a apărut următoarea serie de creaturi elementale semi-Technic, și toți goneau pe două roți. De fapt… uneori doar una, pentru că puteau lansa roata din față ca pe un proiectil, pe lângă armele pe care le mai aveau la bord. Deși nu cred că au fost foarte populare la vremea lor, seturile Robo Riders au avut și ele locul lor în evoluția sistemului CCBS (despre care puteți citi mai multe aici) fiind doar a doua generație de jucării LEGO care foloseau articulațiile cu bile, după Slizer.

10. 8420: Motocicletă de stradă (2005)

LEGO Motocicleta de strada

O motocicletă de mare viteză, roșie ca focul și cu un aspect intimidant, acest bolid este de fapt remarcabil din cauza unei singure piese: suspensia de pe spate. 8420 este singurul set din istoria LEGO care folosește această suspensie, motiv pentru care piesa se găsește la prețuri exorbitante astăzi… Fanii LEGO Technic încă visează o zi când piesa se va întoarce în seturi!

11. 42007: Motocicletă de Moto-Cross (2013)

LEGO motocicleta Moto Cross

O motocicletă de teren bine pusă la punct din toate punctele de vedere, acest model mi-a atras atenția datorită roții dințate imense care domină roata din spate. Teoretic are sens, pentru că această configurație ar însemna că se transmite mult mai mult cuplu la roată, un lucru important la un vehicul care trebuie să străbată terenuri accidentate.

12. 42058: Motocicleta de cascadorii (2017)

LEGO Motocicleta de cascadorii

Ne apropiem de zilele noastre, și avem aici o motocicletă cu un motoraș Pull-Back. Premisa e simplă: tragi de ea înapoi și ea o va lua la goană înainte. Motocicletele LEGO nu sunt motorizate în general pentru că nu ar avea cum să își păstreze poziția verticală singure în timpul mersului, însă aceasta, datorită roților late și a centrului de greutate foarte jos își poate menține destul de bine echilibrul în timp ce pornește ca din pușcă. Mai adaugă și rampa inclusă pentru cascadorii îndrăznețe și rezultatul e un set bestial!

13. 42063: BMW R 1200 GS Adventure

LEGO motocicleta BMW

Cea mai complexă motocicletă LEGO de până acum este acest model BMW care folosește aceleași jante și cauciucuri ca și cea din 2013, dar diferă de motocicletele obișnuite LEGO Technic prin două aspecte importante: suspensia de tip wish-bone la furca din față și transmisia cu ax pe spate în loc de lanț. Pe lângă toate astea are și niște compartimente în spate pentru a ține cele necesare pentru drumuri lungi.

14. 21314: TRON: Legacy (2018)

LEGO TRON Legacy

La asta nu v-ați așteptat, nu? Motocicletele cu lumină sunt printre cele mai emblematice vehicule din SF, încă de la primul film TRON din 1982. Designul lor s-a schimbat dramatic de atunci, însă modul de operare rămâne la fel: fiecare motocicletă lasă în urmă un zid de lumină solidă care nu se degradează, iar dacă cineva se lovește de el, este „derezoluționat” (traducerea mea stângace pentru termenul derezzed). Deși designul nou este mult mai tare, trebuie să recunosc că modul de funcționare al celor vechi în film era mult mai bun: puteau vira doar 90º în stânga sau în dreapta, iar virajul se executa pe loc, în punct fix, fără pierdere de viteză, ceea ce dădea naștere unor confruntări extrem de riscante și imprevizibile. Până în ziua de astăzi jocurile care simulează arena de lightcycle veche mi se par cele mai stresante și palpitante. Dar deja mă lungesc…

15. 10269: Harley-Davidson Fat Boy (2019)

Și iată-ne ajunși în prezent, când cei de la LEGO au lansat prima motocicletă din gama Creator Expert, un Harley musculos în ciuda numelui și plin de atitutdine. Seria Creator Expert excelează la capitolul detalii și aici, dar nu uită de funcțiile clasice pe care orice motocicletă care se respectă ar trebui să le aibe încă de pe vremea primului model Technic de acum 40 de ani. Aici nu vă las cu poze, ci cu un video detaliat despre toate minunățiile care apar în acest set LEGO 10269 de la Creator Expert:

21314: TRON: Legacy și 10269: Harley-Davidson Fat Boy se găsesc numai în Magazinele Certificate LEGO și online pe brickdepot.ro și vă așteaptă cu nerăbdare să porniți în propriile voastre aventuri pe două roți!

Spor la construit!

Acest articol are 4 Comentarii

 1. Tibor

  Foarte interesant articolul, felicitari!

 2. sunt un pepene

  mi-ar placea candva in viitor sa primim de la LEGO Creator Expert un chopper adevarat, atunci acela ar fi locul 1 pentru mine

 3. Si eu

  Super tare articolul, acum am aflat lucruri noi si despre motocicletele LEGO, multumesc! Si ce ciudat si fain in acelasi timp aratau cele vechi 🙂

 4. Adrian

  Imi plac articolele in care vorbesti despre seturi vechi!

Lasă un răspuns