Top 10 seturi Batmobil LEGO!

Batsalutare, batfani LEGO!

Aniversările continuă și în luna Noiembrie cu lansarea unui nou Batmobil, și anume 76139 1989 Batmobile, care serbează nu doar 30 de ani de la emblematicul film Batman al lui Tim Burton, dar și 80 de ani de la crearea personajului de către Bill Finger și Bob Kane. 80 de ani, vă dați seama? Cavalerul Întunecat se ține bine pentru un octogenar!

Cariera celui mai mare detectiv din lume în universul LEGO a început mult mai recent, așa că mă bucur tare mult să pot face o plimbare prin istoria celor mai tari seturi Batmobil LEGO!

Locul 10: 7781 – Batmobilul și evadarea lui Two-Face (2006)

lego batmobil 7781

Acesta este primul set LEGO în care își face apariția faimoasa mașină a lui Batman. Stilul este unul pe care l-am putea numi clasic, cu o caroserie alungită și două aripi imense de liliac pe spate. Funcția de joacă din acest set este una bine gândită după părerea mea, și ar fi tare dacă am mai vedea-o din nou: Batmobilul poate lansa un ditamai proiectilul Technic, care, dacă lovește camionul lui Two-Face din spate, va răsturna acoperișul camionului, aruncând minifigurinele care stăteau pe el sus în aer. Ce e și mai interesant din punct de vedere istoric este că acesta este primul set în care vedem o piesă de păr printată (frizura alb-negru a lui Two-Face).

Locul 9: 76087 – Flying Fox: Atacul Aerian cu Batmobilul (2017)

lego batmobil 76087

Filmele Batman Vs. Superman, Suicide Squad și Justice League ne-au prezentat un Batman mai lipsit de scrupule și mai supărăcios. Nu credeam că voi spune asta vreodată, dar Batfleck (cum e poreclit) este probabil cea mai fidelă reprezentare a lui Batman așa cum e el în benzile desenate astăzi: nemilos, eficient și mai ales înspăimântător! Nu e de mirare că și Batmobilul pe care îl vedem în aceste filme este construit și el cu cât mai puțin accent pe estetică și cât mai mult accent pe funcționalitate și putere de foc! Duse sunt clasicele aripi de liliac, înlocuite de suprafețe aerodinamice și roți care pot pivota independent. Dacă v-ați dorit vreodată să simțiți cum e să conduci un asemenea tanc, jocul Batman: Arkham Knight oferă o aproximare destul de bună.

Deși Batmobilul nu este vedeta acestui set, totuși designul său reflectă perfect personalitatea lui Batman, și este un upgrade față de modelul apărut în setul 76045 – Interceptarea Kryptonitei.

Locul 8: 76001 – The Bat vs. Bane: Urmărirea cu Tumbler-ul (2013)

lego 76001

Trilogia lui Nolan ocupă un loc special în sufletul meu datorită felului în care povestea lui Batman a fost înrădăcinată adânc în realitatea actuală, făcându-te să crezi mai mult ca oricând că astfel de povești și personaje chiar pot exista. La acest lucru a contribuit și designul pentru Batmobil, care aici probabil că trece prin cea mai dramatică schimbare din toată istoria sa, lăsând la o parte designul lui H.R. Giger care nu a văzut niciodată lumina zilei:

design Batmobil
H R Giger design Batmobil

Redenumit aici ca și Tumbler, Batmobilul își are originile într-un vehicul cu aplicații militare, mai exact pentru a traversa tranșee sau spații asemănătoare fără a avea nevoie de o rampă. În al treilea film, The Dark Knight Rises, vedem Tumbler-ul așa cum ar fi arătat el în acțiune undeva prin Orientul Mijlociu sau Africa, în camuflaj de deșert și cu echipament ofensiv. Este o versiune foarte interesantă și apare în setul 76001, deși la o scară dezamăgitor de mică după părerea mea. Interesant cum au ales să pună designul măștii lui Bane pe fața mașinii, parcă să îți sugereze să nu îl pui pe Batman la volan. Ei, na, de parcă noi nu ne jucăm cum vrem! Acest set ar fi ocupat un loc mai înalt dacă mașina era executată la o scară mai mare.

Locul 7: 76052 – Batman Classic TV Series – Batcave (2016)

lego btamobil 76052

Acest set e tare amuzant, deși suferă de câteva carențe la capitolul design după părerea mea. Cu toate acestea, este singurul în care apare Batmobilul clasic al anilor ‘60, o variantă mult modificată a unui Lincoln Futura – concept car apărut pentru prima oară în 1955. De aici a început moda de a avea un propulsor ca de rachetă în spatele mașinii, modă care a continuat practic neîntreruptă până în ziua de astăzi. Varianta din set este o construcție deosebit de captivantă și ar arăta excelent chiar și într-o colecție de mașini LEGO Speed Champions. Desigur nu puteau lipsi accesoriile ridicole tipice serialului, precum un receptor imens de telefon, un „Detectoscop” (ce-o mai fi și aia?) și incredibila manetă de Bat-viraje (pentru că totul până la spray-ul anti-rechin trebuie să poarte prefixul „Bat”). Apropo de asta:

Batman meme

Serios, trebuie să găsiți serialul undeva și să îl vedeți, o să râdeți copios! Chiar și LEGO Batman face mișto de el în filmul lui.

Batman

Locul 6: 76112 – Batmobil Teleghidat (2018)

lego btamobil 76112

Una dintre cele mai recente apariții, și singurul Batmobil teleghidat dintre toate versiunile LEGO, acest pseudo-Tumbler se bazează pe un sistem de motorizare foarte simplu și eficient, asemănător cu cel din setul 42095 Mașinuța de Cascadorii. Controlul proporțional pe stânga și dreapta face acest Batmobil capabil să se întoarcă pe loc, un lucru perfect pentru locurile strâmte pe unde Batman trebuie să vâneze criminalii. Interfața se accesează din aplicația Powered Up (aceeași cu care se controlează și 60197 Tren de Pasageri, 60198 Tren Marfar și 71044 Trenul și gara Disney), și oferă două ecrane de control cu diverse sunete și efecte. Per total un Batmobil care nu iese în evidență prin felul care arată, dar care este incredibil de distractiv pentru copii și poate fi modificat ușor.

Locul 5: 70905 – Batmobilul  (2017)

70905 lego batmobil

Filmul LEGO Batman ne-a adus pe cât de multe Bat-vehicule pe atât de ridicole: Bat-naveta spațială, Batsubmarinul, Batzeppelinul și câte și mai câte. Scuttler este și probabil va rămâne cel mai original și mai tare vehicul de-al lui pe care l-am văzut vreodată. Era clar că designerii trebuiau să găsească un Batmobil care să iasă în evidență. Rezultatul este un fel de hibrid între un monster truck și un hot rod, altfel nu știu cum să îl descriu. Partea cea mai tare sunt roțile și modurile în care pot fi rotite pentru a ridica mașina sau pentru a activa modul de parcare paralelă (nici măcar Batman nu are nervi de așa ceva). Stilul mai colțuros de construcție al lui LEGO Batman conferă vehiculelor un aspect foarte distinct, tehnologic și totuși industrial, stilat dar și utilitar. Ai putea spune că același lucru o face și cel de la locul 9 din acest top, însă acest Batmobil are o atitudine cu totul aparte!

Locul 4: 7784 – The Batmobile: Ultimate Collectors Edition (2006)

lego batmobil 7784

În același an ca și primul Batmobil, cei de la LEGO au hotărât să facă o primă impresie bombă și au scos acest set cu peste 1000 de piese. Comparându-l cu frățiorul său mai mic din același an, similaritățile sunt clare – au luat setul 7781 și au tras de mașină până a ajuns să fie de aproape jumătate de metru! Funcțiile includ volanul care, odată rotit, deschide fața capotei, dezvăluind două prize de aer imense care se folosesc atunci când Batman trebuie să ajungă la alimentară extra-rapid. Cabina putea fi deschisă și ea, pentru a vedea interiorul, iar partea superioară a capotei era expusă pentru a putea vedea turbinele puternice din interior care se rotesc și ele atunci când mașina este împinsă. Per total un Batmobil impresionant pentru vremea lui, dar care totuși pierde locul în top 3 datorită monștrilor care urmează. Ca fapt divers, acest Batmobil a servit drept inspirație și pentru setul 76119 Batmobil: Urmărirea lui Joker!

Locul 3: 70917 – Batmobilul Suprem (2017)

lego batmobil 70917

O, da! Știați că o să urmeze! Această… mașinoacă, nu știu cum altfel să îi spun, este de fapt alcătuită din 4 vehicule diferite, conduse de către Batman, Batgirl, Robin și Alfred (da, Alfred în costum de liliac!). Un colos de aproape 1500 de piese, acest Batmobil mi-a captat întreaga atenție atunci când a apărut în film, și din acea secundă mi-am dorit să apară și ca set. Iată că zeii cărămidei au fost generoși și în valul al doilea de seturi LEGO Batman Movie a apărut și minunăția aceasta, înarmată cu câteva miliarde de tunuri, tunulețe și lansatoare, precum și niște minifigurine absolut unice.

Dacă ar fi fost doar vehiculul lui Batman de aici în set tot ar fi fost un Batmobil de top 10, dar odată combinat cu tancul lui Alfred, motocicleta lui Robin și Batwing-ul lui Batgirl devine un crucișător pe roți, surprinzător de robust trebuie să menționez, care sigur a cauzat multe suspine din partea fanilor LEGO care îl doreau (inclusiv eu).

lego batmobil 70917

Locul 2: 76023 – The Tumbler (2014)

lego batmobil 76023

Nu se putea fără, nu? Încă un set pe care regret că nu l-am putut lua, Tumbler-ul este un set LEGO care chiar ar fi meritat descrierea de Ultimate Collectors Edition la vremea apariției, fiind din toate punctele de vedere la fel de calitativ ca și seturile UCS Star Wars. Tot ca ele, acesta era un set făcut mai mult pentru a fi expus undeva ca un trofeu, având unele suprafețe prea fragile pentru joacă. În acest set au apărut pentru prima oară acele cauciucuri frontale, care de atunci au rămas extraordinar de rare. Din păcate setul 76023 nu avea integrat Badpod-ul; acesta a apărut un an mai târziu ca premiu pentru un concurs LEGO VIP.

lego badpod

Merită menționat că cest set conține și singura variantă minifiguristică a acum legendarului Joker jucat de Heath Ledger.

Și iată că ajungem la locul 1, un Batmobil construit la scară cu Tumbler-ul despre care tocmai am vorbit!

Locul 1: 76139 – 1989 Batmobil (2019)

Știu la ce vă gândiți. Că am pus acest Batmobil pe locul 1 pentru că e cel mai nou. Ei bine, să știți că am dezbătut mult și bine dacă nu cumva Tumbler-ul să ia locul 1, mai ales pentru că am o conexiune mai strânsă cu filmele lui Nolan decât cu cele ale lui Burton. În ciuda acestei subiectivități, am ales totuși varianta lui Burton pentru că:

  1. A avut o influență de necontestat asupra tuturor Batmobilelor care au urmat după el.
  2. Când îl văd, fie în film, fie construit în fața mea, ceva în mine mă face să mă cutremur gândindu-mă cum aș reacționa dacă aș fi un răufăcător și aș vedea mașina asta gonind spre mine. Are ceva sinistru, primitiv care te intimidează fără să îți dai seama de ce.

Desigur, cu doar atât nu cred că aș putea să vă conving, așa că am făcut un video detaliat despre toate funcțiile sale, și îl puteți găsi aici:

Sunteți de acord cu topul meu? Dacă nu, lăsați în commenturi topul vostru personal, precum și o părere despre acest nou și magnific Batmobil. Spor la construit!

Share să afle și prietenii tăi!

Acest articol are 2 Comentarii

  1. sunt un pepene

    preferatul meu e tumblerul din 2014

  2. Tibor

    Pentru mine aceasta forma este batmobilul adevărat. Mi-a plăcut 7784 dar acesta ultimul e bestial, super mișto, îmi place tare mult deși nu sunt fan al filmelor… A, thumblerele nu îmi plac deloc, nici măcar în prezentarea lui Jay Leno 🙂

Lasă un răspuns