addedtocartAdăugat în coș

addedtocart

Către coșul tău

Continuă cumpărăturile

10 tehnici neobișnuite de construcție cu piese LEGO

Există mii de tipuri de piese LEGO diferite pe lumea asta, iar numărul de combinații dintre ele probabil că depășește cu mult numărul de stele pe cer. Unele sunt simple, cărămidă peste cărămidă, dar unele ies în evidență prin originalitatea și ciudățenia lor.

Iată 10 tehnici de construcție care m-au făcut să mă opresc și să fac ochii largi. E posibil să știți multe dintre ele deja deoarece unele nu sunt avansate deloc, doar... atipice!

Pentru că nici o tehnică nu este obieciv mai ciudată decât alta le-am pus în ordinea în care mi-am adus aminte de ele:

1. Mâini CCBS folosite ca decorații de cornișă

Seria LEGO Creator Expert e plină de tehnici neobișnuite și piese folosite în mod inedit, și ar putea umple o întreagă carte, însă aceasta din setul 10246 Biroul Detectivului m-a făcut să spun în gura mare „du-te bă d-aci!”. Practic mâinile de la seturi precum figurinele mari Star Wars sau Bionicle sunt asamblate în linie și folosite pentru efectul textural al degetelor. Puncte în plus pentru folosirea tehnicii într-un mod subtil, și bonus pentru cozile de Unikitty pe cornișa alăturată!

tehnici de constructie LEGO
tehnici alternative lego

2. Tile și plate dar nu cum crezi

Asta e o tehnică pe care cred că am descoperit-o cu toții pe cont propriu mai devreme sau mai târziu. Ce e interesant la ea este că a fost făcută „ilegală”* o bună vreme, după ce fusese folosită pentru a construi căluți și alte cele acum mulți ani. Întoarcerea sa a avut loc în 2017 odată cu setul 21309 NASA Apollo Saturn V, în care steagul american printat pe un tile 1x2 era înfipt între studurile plăcii de dedesubt. Acum însă tehnica a intrat glorios în „legalitate” cu setul 21046 Empire State Building de la LEGO Architecture, care o folosește în repetate rânduri pentru a ridica zgârie-norul.

tehnici de constructie neobisnuite

*Prin “ilegală”, se înțelege o tehnică pe care cei de la LEGO o descurajează pentru că supune piesele la stres, ceea ce poate duce la ruperea lor. Tehnica de mai sus este în continuare ilegală pentru două plăci normale cu studuri care se îmbină în acest fel, deoarece o placă este cu câteva fracțiuni de milimetru mai groasă decât un tile și deci ar împinge în afară studurile între care este înfiptă, deteriorându-le cu timpul).

3. Tu le zici panouri, eu le zic trepte

Rămânem tot pe tărâmul LEGO Architecture, unde am descoperit o tehnică ce m-a făcut să umblu cu un zâmbet tâmp pe față tot restul zilei. Placa 1x4 cu panou ne este cunoscută de muuuuulți ani și a fost chiar unul din designurile clasice care au fost ușor modificate de-a lungul timpului (începând cu 2008 - 2009 panourile au colțuri mai rotunjite pentru siguranță), însă până acum nu am mai văzut să fie folosite pentru a crea trepte minuscule (pentru furnici!), și mai ales fără a fi conectate fizic cu nicio altă piesă! Tehnica nu este doar ilustrată simplu în setul 21045 Trafalgar Square, ci este folosită și cu panourile echivalente 1x2 pentru trepte mai înguste care fac și un colț de 90 de grade. Măiestrie absolută!

tehnici lego
lego meme

4. Un turn sucit

Nu plecăm din universul LEGO Architecture încă, pentru că ne-a mai rămas o tehnică super neobișnuită: structuri spiralate folosind tuburi flexibile. Tehnica se regăsește în turnul Shanghai din setul 21039 Shanghai de la LEGO Architecture Skylines. Toate etajele se inserează pe rând după care apucați tot turnul și... răsuciți! Metoda aceasta și cea de deasupra mereu îmi aduc aminte că uneori poți realiza lucruri extraordinare fără nici măcar să conectezi piesele cu adevărat!

tehnica de constructie lego
tehnica lego architecture

5. Curge cu piese LEGO!

În setul 21313 Corabia în Sticlă de la LEGO Ideas avem parte de probabil cel mai unic pas de construcție din istoria LEGO după părerea mea: momentul în care corabia în sticlă trebuie umplută cu apa formată din peste 280 de plăci rotunde 1x1 albastru-transparent. Mai mult decât atât, e atât de satisfăcător să auzi zornăitul pieselor cum se prăvălesc toate în interiorul sticlei! E atât de satisfăcător încât eu am făcut-o de două ori atunci când l-am construit pentru prima dată!

tehnici neobisnuite lego

6. O fereastră neașteptată!

Următoarea construcție conține de fapt două tehnici interesante incorporate în același ansamblu. Fereastra vizuinei lui Biblo Baggins din setul 79003 O Adunare Neașteptată arată ca și cum ar fi un fel de vitraliu foarte simplu montat într-o ramă circulară. Cum? Păi întâmplarea (sau buna inginerie a celor de la LEGO) face ca arcadele LEGO să aibă un spațiu gol pe interior în care se pot insera ansambluri cu o grosime de 2 plăci, ceea ce înseamnă că plăcile transparente pot fi montate vertical la final, iar în acest caz dăm de a doua tehnică, unde se folosește baza unei plăci turnante 2x2 nu doar pentru a ține împreună plăcile ci și pentru a reda stilul de fereastră cu ochiuri și fier forjat. Un combo 2-în-1 foarte frumos!

fereastra lego

7. Acoperișurile Orașului NINJAGO

Locul 7 este ocupat de mai multe construcții pe care le-am grupat împreună sub același... hehe, acoperiș! 70620 Orașul NINJAGO și 70657 Docurile Orașului NINJAGO sunt cele mai inspirate și mai complexe construcții Ninjago apărute până acum, iar designerii LEGO care au lucrat le ele probabil că au văzut ocazia de a își demonstra talentele pentru că aceste două seturi conțin exemple fantastice de acoperișuri mici făcute din piese neobișnuite, fie că sunt ele lopeți, răngi, portiere, steaguri, lame de buldozer sau cine mai știe ce. Un tur de forță al virtuozității în construcție!

tehnica acoperis LEGO
acoperisuri lego
construire acoperis lego
acoperis lego ninjago
tehinci acoperis lego
construire acoperisuri lego
tehnici neobisnuite cu lego
acoperis din lego
acoperisuri lego

Nu mă pot abține să nu menționez totuși și decorațiile transparente din Orașul NINJAGO, care se obțin inserând cu grijă plăci netede rotunde în cărămizi 1x2x6, e prea tare ideea!

ferestre lego

8. Altfel de trepte

E greu să redai anumite unghiuri cu piese LEGO fără să recurgi la piese super specializate sau articulații cu balamale. Dar cunoscând puțină matematică LEGO se pot face anumite secțiuni în trepte care să redea de la distanță impresia de perete oblic. Un asemenea exemplu apare în setul 21018 Sediul central al Organizației Statelor Unite, unde două tipuri de cărămizi 1x1x1 cu stud lateral (cea mai subțire este poreclită și Erling brick, în onoarea lui Erling Dideriksen, designerul LEGO care a inventat piesa în 1979) sunt folosite în combinație cu diverse numere de plăci pentru ca fiecare secțiune să fie puțin mai ieșită în afară decât cea precedentă. Avantajul acestei tehnici este că poate fi extinsă la infinit, folosind piese relativ comune, fiecare treaptă fiind decalată cu jumătate de placă.

trepte lego
construire trepte lego

9. Aripi compuse

Probabil cea mai complexă aripă de avion LEGO vine de unde mă așteptam cel mai puțin: 31039 Blue Power Jet de la LEGO Creator 3-în-1. Nu doar că folosește excelent placa cu balama pentru a îmbina două aripi mai mici, ci și găsește o metodă perfectă pentru a acoperi vârful aripii, unde se întâlnesc vârfurile plăcilor. Geometria acestora și îmbinarea lor este executată excelent, iar dacă mai adaugi la frumusețea asta de aripă delta și o muchie de atac rotunjită și eleroane simple rezultatul este cea mai elegantă aripă LEGO apărută vreodată.

aripi avion lego
tehnica aripa avion lego

10. Ai mai văzut mașină cu parbrizul în interior?

Seria LEGO Speed Champions are poate una dintre cele mai dificile sarcini: aceea de a reda toate unghiurile complexe și curbele pe mai multe axe ale mașinilor de curse în formă LEGO. Uneori rezultatul este puțin dezamăgitor, dar uneori se trezește câte un designer LEGO cu o idee incredibilă care transformă modelul din jucărie în operă de artă. 75892 McLaren Senna este exemplul perfect, mai ales având în vedere că predecesorul său McLaren 720S abia semăna pe mașina adevărată. Folosind piese NEXO Knights, câteva elemente noi și șapte găleți de creativitate, cei de la LEGO au scos probabil cea mai tare mașină LEGO Speed Champions de până acum. Cea mai interesantă parte a construcției are loc la interior, unde un parbriz de mașină este folosit cu susul în jos și cu fața spre spate pentru a crea panourile laterale ale mașinii fără a ocupa spațiu prețios în față. Cireașa de pe tort este faptul că nici acest parbriz nu este prins în studuri de restul mașinii, ci pur și simplu este așezat la locul lui după care restul mașinii se asamblează în jurul lui și îl fixează în loc permanent (sau până la primul accident).

construire masina lego
masina lego speed champions

Care tehnici de construcție vă plac vouă și credeți că ar merita menționate? La cât de multe sunt sigur am ratat una stranie, iar dacă ar fi să luăm în calcul și toate conexiunile pe care le-au găsit fanii, ei bine am scrie o enciclopedie! Dacă acest articol v-a inspirat sau v-a arătat ceva ce nu știați până acum atunci arătați-l mai departe prietenilor fani LEGO, și așa vom deveni cu toții Maeștrii Constructori!

Spor la construit!

 

Înapoi la Blog

Îți recomandăm și

Construcții mici, idei mărețe: Mini-Batmobil

Construcții mici, idei mărețe: Poartă de castel cu pod mobil

Construcții mici, idei mărețe: Mașină de karting

Alătură-te Clubului VIP!

Devino client VIP și fii primul care află toate noutățile din lumea LEGO. Mai mult, acumulezi puncte la fiecare comandă, ai acces la cadouri LEGO exclusive și la multe alte beneficii.

vip_page_image Mai mult