Tabelul periodic al elementelor din piese LEGO

Tabelul lui Mendeleev

În 1869, Dmitri Mendeleev și-a publicat primul tabel care organiza toate elementele chimice cunoscute până în acel moment. Erau câteva pagini trimise în ultima clipă la casa de tipar pentru a fi alipite la manualul său de chimie anorganică, iar dintre ele ultima pagină conținea câteva coloane cu elemente și masele lor atomice. Perioadele erau ilustrate orizontal,  și existau chiar și elemente fictive, locțiitoare pentru cele care aveau să fie descoperite ulterior (ca de exemplu Didymiu, descoperit mai târziu ca fiind un amestec de Praseodim și Neodim).

Cu greu ar putea fi asemănat cu tabelul modern așa cum îl cunoaștem noi astăzi, însă a fost primul pas spre o clasificare sistematică a tuturor elementelor de bază care alcătuiesc lumea din jurul nostru, și ce e mai important, a servit ca un instrument incredibil de bun pentru prezicerea proprietăților unor elemente care nici nu erau descoperite la momentul respectiv. Aici cred că zace importanța cea mai mare a tabelului, pentru că demonstrează puterea predictivă a științei, abilitatea de a organiza date, de a observa tendințele și modelele care reies de acolo și de a face previziuni precise și cel mai adesea adevărate despre lumea din jur.

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de când Mendeleev a publicat primul tabel periodic, iar de atunci acesta a crescut foarte mult (tabelul, nu Mendeleev). În 2016 am avut deosebitul noroc să asistăm la numirea simultană a patru elemente noi: Nihoniu, Moscoviu, Tennessin și Oganesson, un eveniment fără precedent! Oganesson este chiar elementul cel mai greu descoperit până acum și ultimul din tabel (deocamdată).

Sistemul periodic al elementelor realizat din piese LEGO

Pentru a marca aniversarea de 150 de ani, am construit un tabel periodic din peste 2000 de piese LEGO, cu fiecare element fiind detașabil. Fiecare placă 6×6 a fost printată la comandă cu elementul corespunzător, precum și plăcile 2×2 de dedesubt care au aceeași culoare. A fost un proiect foarte distractiv, și l-am început în LEGO Digital Designer (despre care am vorbit aici dacă sunteți curioși cum funcționează).

În video-ul de mai jos îl puteți vedea în detaliu.

Dacă vreți să vedeți pe viu această construcție, să participați la asamblarea tabelului și să învățați câte ceva despre lumea fascinantă a chimiei, vă invităm să vă alăturați nouă în 19 și 20 octombrie 2019 la Mega Mall București unde alături de cei de la SciKids vom participa la un eveniment despre știință pentru toate vârstele! Ne vedem la Scikids Festivalul Științei VII – O Distracție Cu Reacție!

Dacă ești fan al științei dă acest articol mai departe unui prieten fan LEGO sau pasionat de chimie, și invită-l și pe el să construiască un tabel periodic din LEGO alături de noi!

Share să afle și prietenii tăi!

Acest articol are 3 Comentarii

  1. Alex

    Fenomenal! Felicitări pentru idee! Îmi plac la nebunie plăcile acelea imprimate.

  2. sunt un pepene

    am avut o profesoara extraordinar de slaba la chimie, in 4 ani nu a facut decat un singur experiment cu noi, si la ala i-a explodat cristalizorul in mana smh… daca aveam o profesoara care sa faca un proiect ca asta sa construim impreuna tabelul cred ca mi-ar fi placut chimia mult mai mult. felicitari pentru constructie, arata excelent, poate o sa vin la eveniment sa pun si eu un Strontiu sau ceva pe tabel :)))

  3. Yuuko

    Trebuie sa recunosc ca nu mi-a pacut niciodata chimia, si in gimnaziu si in liceu am avut profe care mai bine nu se faceau profesoare niciodata. :)) Dar acum, dupa ce am vazut video-ul, chiar m-am ambitionat sa invat toate elementele! :)) Super faine si printurile 🙂

Lasă un răspuns