Ești astronaut pe bune cu noul LEGO Ideas 21321 Stația Spațială Internațională!

Salutare, fani LEGO! Suntem martorii unui miracol direct din prima lună a anului, când un set LEGO foarte deosebit a văzut lumina zilei după ce fusese condamnat uitării nu o dată ci de două ori!

Detaliile acestea le veți găsi în cartea de instrucțiuni, dar dacă funcțiile și detaliile sunt partea care vă interesează atunci la sfârșitul acestui articol avem un video review al setului LEGO Ideas 21321 Stația Spațială Internațională. Puteți sări direct pe el, sau dacă vreți să mai pălăvrăgim un pic puteți citi în continuare, filmul nu pleacă nicăieri 😀

Stația Spațială Internațională este un proiect științific de o importanță incalculabilă pentru umanitate. Fiind o colaborare între NASA, Roscosmos (Agenția Federală Spațială Rusă), JAXA (Agenția Japoneză pentru Explorare Aerospațială), ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană), Stația Spațială este și un simbol al cooperării între națiuni în probabil cel mai periculos mediu posibil.

Acestea fiind spuse, Stația Spațială este totuși împărțită logistic în segmentul Rusesc (ROS) și segmentul Statelor Unite (USOS), de aceea face mai ușoară înțelegerea structurii îmbârligate a stației gigantice de aproximativ 100 m lungime și 400 de tone în greutate ce se deplasează cu aproape 28000 de km pe oră prin orbita joasă a Pământului.

ROS este alcătuit în mare parte din modulele Zvezda, Zarya și Rassvet plus câteva noduri de andocare.

Toate secțiunile atașate pe exterior sunt capsule Soyuz sau Progress, folosite pentru a transporta persoane sau materiale spre și dinspre Stația Spațială. Într-un asemenea Soyuz s-a găsit o scurgere de aer în 2018 care a dus spre nenumărate teorii ale conspirației, însă neavând, din fericire, nicio urmare gravă.

USOS găzduiește toate celelalte națiuni participante la funcționarea Stației Spațiale. Probabil una dintre cele mai cunoscute fiind cupola fabricată de către ESA.

O ciudățenie la bordul Stației este modulul gonflabil. Dada, ați auzit bine! BEAM sau Bigelow Expandable Activity Module, mai numit și Bigelow pe scurt este primul modul de acest tip care a zburat vreodată în spațiu.

Lansat în 2016 pentru a testa potențialul unor asemenea module pentru călătoriile de lungă durată prin spațiu, Bigelow a ajuns un modul extrem de important. La ce e folosit mai nou? La depozitarea materialelor…

Desigur nu putem să nu îl menționăm pe Kibo! Sună de parcă vorbesc despre un cățel care trăiește în orbită la bordul stației, dar este de fapt vorba despre Modulul Japonez de Experimente, una dintre cele mai mari structuri atașate Stației Spațiale Internaționale.

Adus la bordul a trei misiuni diferite folosind navetele spațiale Endeavor, Discovery și Endeavor din nou la final, acest laborator se distinge cel mai mult prin secțiunea nepresurizată aflată la exterior, unde anumite experimente sau materiale sunt lăsate la mila vidului spațial (ok nu e chiar vid complet la altitudinea aia dar sună frumos), precum ai lăsa o pungă de alune pe masă afară peste noapte. Aceste teste sunt neprețuite și ajută la extinderea cunoștințelor noastre despre lumea de o parte și de alta a păturii atmosferice.

Multă lume știe despre panourile solare, sunt o tehnologie pe care din fericire începem să o vedem tot mai des, iar prezența lor pe Stația Spațială Internațională este impunătoare raportat la dimensiunile modulelor unde are loc toată activitatea. Ele apar mereu în cele mai bune poze, deoarece face parte din „responsabilitatea” lor să fie mereu în lumină.

 Însă în spatele lor, în umbră, vedem extinse panouri foarte similare dar albe și poziționate în așa fel încât să evite la maxim lumina soarelui. Acestea sunt radiatoarele care transferă căldură între interiorul stației și spațiul exterior. Lichidul care circulă prin ele pentru a face acest lucru este amoniacul. Noroc că în spațiu nu poți mirosi…

Ei bine v-am promis un video și îl veți primi chiar aici. Eu îl consider, ca pe oricare alt set LEGO spațial de altfel, un set educațional incredibil, vei învăța fără să încerci toate secțiunile diferite ale Stației Spațiale Internaționale și vei avea și o piesă impresionantă în colecție!

Vă place noul LEGO Ideas 21321 Stația Spațială Internațională? Lăsați un comment mai jos cu părerea voastră, și dacă credeți că LEGO ar trebui să facă mai multe seturi inspirate de către exploratorii spațiului! Spor la construit!

Lasă un răspuns