R2-D2: Adevăratul erou al Galaxiei!

Luke cine? Rey și mai cum? Care Kenobi? Nu știu despre ce vorbești, pentru mine există un singur MVP Star Wars care de-a lungul tuturor filmelor, cărților și jucăriilor de pluș a rămas curajos, loial și mai presus de toate un erou care a luptat de partea binelui! Mai mult decât atât, dincolo de fluierăturile și ciripiturile sale vesele, R2-D2 ascunde în circuitele sale o minte contemplativă și înțeleaptă:

”Uneori mă gândesc că este destinul meu să văd lucrurile în desfășurare, să fiu prezent, să fiu martor la cum se mișcă și evoluează galaxia. Mi se întâmplă mereu și mereu, dar cu toate acestea nu pot să văd totul. Așa că îmi place să ascult poveștile și să le înregistrez.”

R2-D2
”De asemena uneori mai iau bătaie de la Jedi ramoliți… riscurile meseriei…”

E de înțeles că R2-D2 a ajuns la o asemenea concluzie, dat fiind faptul că a fost de față la practic toate evenimentele majore din istoria galaxiei care au avut loc de când a fost creat. Rolul lui de cronicar și arhivă vie a istoriei nu pare evident la început, dar este unul la fel de important ca toate celelalte fapte ale lui.

Și ca să înțelegeți de ce spun că R2-D2 este cel mai important erou al galaxiei nu este nevoie decât să ne uităm la prima sa apariție în povestea Star Wars. Literalmente primul lui gest este unul de o importanță monumentală: când Regina Amidala împreună cu Qui-Gon Jinn și Obi-Wan Kenobi încearcă să spargă blocada planetară și să evadeze, R2-D2 este droidul care își riscă viața (sau circuitele) pentru a repara nava lovită de către forțele Federației, lucru care le permite să scape.

Dacă nu o făcea?

Regina Amidala ar fi fost capturată sau și-ar fi pierdut viața, Anakin Skywalker nu ar fi fost găsit pe Tatooine, iar Senatorul Palpatine ar fi avut o cale liberă și ușoară spre dominația galaxiei, dominație care nu s-ar fi sfârșit niciodată pentru că Luke și Leia nu s-ar fi născut!

R2 D2

Anul acesta sărbătorim jumătate de secol de când George Lucas, părintele universului Star Wars, a creat casa de producție Lucasfilm. O faptă aparent mică la momentul respectiv, dar care a avut, așa ca și faptele micului droid, repercusiuni gigantice asupra deceniilor care aveau să urmeze. Așa că este foarte potrivit ca pentru această ocazie să apară un nou set LEGO Star Wars R2-D2 75308 care să comemoreze așa o aniversare frumoasă.

Însă despre asta vă va vorbi mai pe larg Sorin într-un articol viitor. Eu sunt aici astăzi ca să fac, așa cum îmi place mie, o plimbare prin istoria seturilor LEGO, mai precis cele care îl includ pe micul droid cu suflet mare.

1. R2-D2 (cod 8009 din anul 2002)

Primele minifigurine R2-D2 au fost prezente de la bun început, chiar din 1999 în seturile LEGO, însă fanii au trebuit să aștepte încă 3 ani pentru a primi un model la scară mai mare. Acest R2-D2 era construit 99% din piese Technic, și o bună parte dintre ele erau piese folosite și la seria Slizer/Throwbots pe care o menționez cu fiecare ocazie pentru că mi-e tare dragă. În ciuda designului extrem de…… hmmm… aerisit…… acest model chiar include o funcție asemănătoare cu cea a celei mai moderne versiuni R2-D2 – piciorul central poate fi retras în interiorul corpului. Folosind benzi elastice el poate fi scos afară foarte repede, iar mecanismul este creat în așa fel încât picioarele principale se rotesc spre spate automat, creând postura clasică de deplasare.

2. R2-D2 (cod 10225 din anul 2012)

ZECE ANI, OAMENI BUNI! ZECE ANI a trebuit să mai așteptăm până la următorul R2-D2 la scară mare, însă de data aceasta a fost mult mai complet și mai complex! Panourile frontale ascundeau 4 instrumente/unelte printre care brațul de interfață (probabil cel mai util lucru din întregul arsenal al droidului) și un fierăstrău circular. Acestea două se puteau extinde apăsând două butoane pe spatele droidului, și tot acolo era și pârghia care cobora piciorul frontal. Domul cu senzori se putea roti și avea un farmec aparte având suprafața sferică aproximată foarte bine cu piese simple și lăsând stud-urile la vedere.

LEGO 10225 R2-D2

3.  R2-D2 (cod 30611 din anul 2017)

Următoarea variantă non-minifigurină a micului droid a apărut relativ recent sub forma unui polybag ce conține 70 de piese. Din ele se construiește un R2-D2 relativ simpluț dar care își poate roti capul și are picioarele articulate. Piesele care ies în evidență aici sunt placa netedă 2×1 cu print și desigur domul sau ”capul” care este și el printat. Un an mai târziu aveam să primim și un BB-8 asemănător dar care nu era la scară cu acest model.

4. Droid Commander (cod 75253 din anul 2019)

Setul este prezentat ca un pachet din care pot fi construiți 3 droizi diferiți cu un set de componente Boost care pot fi puse pe rând în fiecare, însă haideți să fim sinceri… 90% dintre noi l-au luat pentru R2-D2! Deși nu atinge același nivel de detaliu ca alte seturi de pe această listă, are un avantaj major: se mișcă, poate fi controlat și face sunete! După părerea mea acesta este cel mai bun format pentru o jucărie R2-D2, și m-am distrat copios cu el plimbându-l prin birou și făcându-l să bipăie într-o veselie!

5. R2-D2 (cod 75308 din anul 2021)

Iată-ne ajunși în prezent cu cea mai nouă variantă, una care păstrează surprinzător de multe elemente de design de la varianta din 2012, mai ales la picioare și tălpi. Îmbunătățirile majore se regăsesc la mecanismul intern și forma de la exterior, unde designerii LEGO au profitat din plin de piesele curbate și tehnicile mai noi apărute în ultimii ani. Setul aniversează, cum spuneam, 50 de ani de la înființarea Lucasfilm și va fi disponibil în Magazinele Certificate LEGO începând cu data de 1 mai 2021 și online pe brickdepot.ro aici!

Ca bonus acest model chiar este la scară cu setul BB-8 din 2017 (cod 75187) așa că dacă ați pus mâna pe acela la vremea respectivă nu aveți nicio scuză să nu îi construiți un prieten pe lângă! Spor la construit!

Lasă un răspuns