Octan

Fiindcă tot discutam într-un articol anterior despre Shell si alte cele, astăzi mă gândeam să vă povestesc despre compania care a înlocuit Shell în seturile LEGO, însă fără să câștige nimic din asta sau fără măcar să existe! Impresionant, nu?

Este vorba desigur despre compania Octan, o corporație fictivă inventată pentru seturile LEGO. Apărută pentru prima oară în anul 1992 în 6 seturi, firma Octan a sărit în evidență instant datorită schemei de culoare alb-roșu-verde și datorită ubicuității sale, apărând pe orice de la rezervoare de petrol la bariere pentru curse, și de la aparatura de aeroport la echipe sportive.

octan

Octan nu s-a limitat doar la seturile obișnuite de LEGO, ci a apărut și pe seturi DUPLO (fig. 1) și Technic (fig. 2). Per total, Octan a apărut mai mult sau mai puțin proeminent în peste 130 de seturi până acum, un palmares impresionant!

Fig. 1
Fig. 2

Printre celelalte realizări ale companiei mai menționăm faptul că au și propria echipă de Formula 1 (fig. 3), s-au diversificat și în domeniul construcțiilor urbane precum parcările etajate (fig. 4), au ajuns să ofere combustibil pentru personajele din Cars (fig. 5), iar în ultimii ani au fost pionierii energiei curate în universul LEGO.

Fig. 3
Fig. 4
Fig. 5

Începând cu setul 7747 din 2009, Octan începe să investească în turbine eoliene ca parte a noii divizii Octan Energy (fig. 6). Această idee a fost întărită vizual prin setul 60016 din 2012, unde cuvântul Energy este și mai proeminent (fig. 7).

Fig. 6

 

Fig. 7

În 2016 Octan a început să echipeze benzinăriile cu stații de încărcare pentru mașinile electrice (fig. 8) solidificându-și astfel poziția înaintașă în domeniul energiei curate pentru toți minicetățenii orașelor LEGO de pretutindeni.

Fig. 8

Însă compania Octan a avut și o latură întunecată. În The LEGO Movie aflăm de fapt că Președintele Business, conducătorul megacorporației, plănuiește să lipească toate piesele LEGO din lume, pentru ca totul să rămână neschimbat pe vecie!

Planul său este ajutat de faptul că este conducătorul celei mai puternice companii din lumea LEGO, care produce, printre altele: muzică, produse lactate, cafea, emisiuni TV, sisteme de supraveghere, toate cărțile de istorie, aparate de vot (deja vă dați seama că nu e de bine când cineva are chiar atât control). Unul dintre seturile inspirate din The LEGO Movie ne arată că Octan se ocupă chiar și de făcut înghețată (fig. 9), ceea ce e oarecum logic având în vedere că se ocupă de produsele lactate menționate mai sus, precum și de probabil 90% din tot ce există! Stația de radio din The LEGO Movie se numește, cum altfel, Rocktan FM!

Fig. 9

În afară de prezența amenințătoare în film, compania Octan pare să fie destul de binevoitoare în LEGO City și în alte game, deși… ați observat cum pompierii trebuie să stingă aproape mereu câte o butelie de combustibil în flăcări? Și cum butelia respectivă e mereu colorată în alb, roșu și verde? Hmm, cred că Octan trebuie să își revizuiască standardele de calitate și siguranță a buteliilor, ceva nu e în regulă (fig. 10, fig. 11). Eh, măcar au pompierii ceva de făcut, nu?

Fig. 10
Fig. 11

Unii dintre voi s-ar putea întreba acum oare ce rezervă viitorul pentru Octan? Vor trece complet pe energie curată? Oare vor sponsoriza noi tehnologii și idei care să împingă minifigurimea (adică toate minifigurinele din lume, tocmai am inventat un cuvânt) spre noi culmi ale progresului?

Tot ce știm în momentul de față este că Octan încă există și în viitorul îndepărtat, cam pe la generația a treia a Poliției Spațiale. Știm asta deoarece Gemenii Craniu, doi răufăcători intergalactici siniștri (despre care se zvonește că ar fi de fapt mai mult decât doi), poartă haine pe care apare logo-ul Octan, deși foarte învechit și uzat de vreme (fig. 12). Oare compania a revenit la planurile sale malefice în viitor? Va trebui oprită de o nouă echipă de eroi? Sau au găsit cei doi hainele undeva și au decis să le poarte pentru că le plăceau?

Fig. 12

Viitorul îl puteți scrie chiar voi! Dată fiind schema de culoare foarte simplă, e super ușor să construiești un vehicul Octan, indiferent de ce tip ar fi el. Piese albe, roșii și verzi se găsesc cu duiumul în seturile de azi. Tu ce vei construi?

 

P.S. Am spus companie fictivă? Aparent în Rusia cineva a decis să o facă reală!

Acest articol are 5 Comentarii

 1. Tiberiu

  🤣🤣 genial articol. Am râs. 🤭

 2. BrickDepot

  Mulțumim!

 3. Gabi ciocalau

  Super

 4. BrickDepot

  Multumim! 🙂

 5. sunt un pepene

  mi-a aratat cineva si in romania o benzinarie octan, doar ca nu avea culorile si simbolul, dar exact la fel se numea

Comentariile sunt închise.