O idee de milioane – LEGO Ideas

O idee de milioane

Astronaut, pilot de curse, om de știință, designer LEGO! Doar câteva dintre cele mai mari ambiții ale copilăriei, aceste cariere cer multă muncă, sacrificii și de multe ori norocul de a fi la locul potrivit în momentul potrivit. Una dintre aceste opțiuni ne este însă deschisă la orice vârstă – aceea de a ne vedea creația LEGO devenită set oficial pe rafturile magazinelor din întreaga lume! LEGO Ideas oferă această șansă fanilor, iar în ultimii ani verdictele programului sunt așteptate cu nerăbdare de fanii din lumea întreagă. Înainte de a ne uita spre viitor și ce seturi ne așteaptă, să aruncăm o privire retrospectivă asupra istoriei acestei serii.

Datorită comunicării și interacțiunii dintre LEGO și comunitatea de fani, ar fi greu să spunem exact când a apărut primul set inspirat de creația unui fan. Primul exemplu oficial al unui set conceput de către o persoană care nu era angajat LEGO este setul 3739 Atelierul Fierarului, apărut în 2001 ca parte dintr-o serie numită My Own Creation (acronimul acestei expresii, MOC, este folosit și astăzi de către fani pentru a numi propriile lor idei și creații). Creatorul setului 3739, americanul Daniel Siskind, începuse să construiască seturi proprii în 1999, iar astăzi este fondatorul și conducătorul companiei Brickmania, care creează modele specializate, fără a fi însă afiliați Grupului LEGO.

LEGO Cuusoo

Următorii pași în direcția creării de seturi de către fani s-au făcut câțiva ani mai târziu în 2008 în Japonia. Un partener LEGO numit Cuusoo a organizat un vot pentru a determina primul dintr-o serie de candidați a căror seturi să devină produse oficiale LEGO. Proiectul câștigător a fost submarinul japonez de explorare Shinkai 6500, apărut în 2011. De reținut că cel puțin primele două seturi câștigătoare din această serie, Shinkai (21100) și sonda spațială Hayabusa (21101) au fost desemnate printr-un vot deschis doar cetățenilor Japoniei, iar criteriile erau mult mai puțin stricte, fiind nevoie de exemplu de doar 1000 de voturi pentru calificare în loc de cele 10.000 din ziua de astăzi. Aceste prime exemple au fost lansate în cantități limitate (Shinkai în doar 10.000 de exemplare la nivel mondial), dar nimic nu avea să se compare cu ceea ce urma să vină.

Știați că?
Numele Cuusoo se trage cel mai probabil din cuvântul japonez 狂想 (Kyōsō), care înseamnă „fantezie/imaginație”.

Pe 15 februarie în 2012, la LEGO World Copenhaga a fost dezvăluită o cutie mică și cubică ce avea în partea de sus, lângă logo-ul LEGO un singur cuvânt – Minecraft. Acest al treilea set câștigator al concursului organizat de LEGO Cuusoo a apărut pe rafturi chiar de ziua creatorului Minecraft, Markus „Notch” Persson, iar succesul rapid pe care l-a avut a dat naștere altor trei seturi în același stil. Mai mult decât atât, astăzi orice magazin LEGO are o secțiune specială pentru ceea ce a devenit acum o serie în toată firea, cu seturi extrem de populare precum 21129 Insula Ciupercilor sau 21135 Cutia de Crafting 2.0.

LEGO Ideas

Această trecere de la un simplu set făcut de fani spre o serie întreagă nu este un exemplu izolat. O soartă asemănătoare a avut-o setul 21108 Ecto-1 din 2014 care a dat naștere unei mini-serii ce include masivul sediu al vânătorilor de fantome, 75827 Comandamentul Pompierilor. În același an, LEGO Cuusoo a devenit oficial LEGO Ideas.

21303 Wall-E

Dintre alte asemenea seturi memorabile mai amintim mult îndrăgitul 21303 WALL•E, creat de un animator și regizor Pixar aproape concomitent cu modelarea roboțelului în 3D pentru filmul propriu-zis, și fantasticul set 21309 NASA Apollo Saturn V, despre care am scris mai pe larg în acest articol. Acest set masiv a început să revină în stocuri peste tot în lume după ce vânzările inițiale au depășit orice așteptări (la scurt timp după apariție nu mai era de găsit nici măcar în magazinul special al angajaților LEGO în Billund!).

Ce ne rezervă deci viitorul? Numai lucruri bune se pare. Cel mai recent set apărut este 21310 Magazinul de Pescuit, un set plin de detalii minunate, creat de un fan care are numeroase proiecte în lucru pe pagina LEGO Ideas, toate încadrate într-un stil Victorian american plin de farmec. După acesta urmează un nou set cu tematică spațială (se pare că multe proiecte legate de istoria explorării spațiale și-au găsit un public în cadrul LEGO Ideas), anume setul 21312 Femeile NASA, care onorează contribuțiile majore și prea puțin mediatizate ale unor membre ilustre ale programului spațial: Nancy Grace Roman, Margaret Hamilton, Mae Jemison și Sally Ride.

În ceea ce privește seturile care sunt încă pe drum, acestea sunt trei la număr. Pentru ele nu avem încă imagini oficiale, doar imagini cu variantele propuse de fanii câștigători. Ele sunt:

1. Voltron, Apărătorul Universului (21311) – un vis îndeplinit pentru toți cei care ne-am bucurat de seria animată când am fost mici, Voltron a câștigat din runda a doua, după ce prima serie de rezultate l-au lăsat în stadiul de evaluare, nefiind declarat nici aprobat nici respins. Această situație unică se datora probabil procedurilor de obținere a licenței pentru a folosi proprietatea intelectuală.

Voltron
Imaginea proiectului câștigător – Nu este imaginea finală a setului.

 

2. Vasul în sticlă – Nava-stindard Leviathan (21313) – probabil una dintre puținele activități mai migăloase decât să construiești cu LEGO e să construiești nave la scară în interiorul unei sticle. Fanii acestui hobby, precum și fanii corăbiilor și a altor vase maritime vor aprecia acest set făcut pentru a fi expus cu mândrie pe biroul oricărui „marinar de uscat”.

Imaginea proiectului câștigător – Nu este imaginea finală a setului.

3. Tron: Legacy (21314) – anunțat acum mai puțin de o săptămână, setul va include o așa-numită „light-cycle” din filmul Tron: Legacy, un vehicul extrem de rapid capabil să facă viraje incredibil de strânse, cu scopul de a bloca oponentul folosind banda de lumină solidă pe care o lasă în urmă. Proiectul propus conține doar un singur light-cycle, dar noi credem că ar fi extraordinar dacă LEGO ar alege să includă două în set. Rămâne de văzut!

Imaginea proiectului câștigător – Nu este imaginea finală a setului.

Platforma LEGO Ideas

După această lecție de istorie probabil vă întrebați „Cum pot și eu să particip?” Condițiile și termenii sunt explicați în detaliu pe site-ul Ideas, însă câteva din regulile mai importante sunt:

  • Trebuie să vă faceți cont pe LEGO Ideas, și trebuie să aveți vârstă minimă de 13 ani.
  • Proiectele care explorează subiecte ce nu sunt în concordanță cu regulile de etică ale LEGO (cum ar fi conflictele contemporane, violența, subiecte șocante, politice, religioase etc.) de obicei sunt eliminate din start sau sunt respinse în momentul intrării în etapa de revizie.
  • Puteți să vă înscrieți oricâte proiecte doriți deodată, însă e de recomandat să vă concentrați pe doar unul sau două. Pagina de Facebook a LEGO Ideas publică în mod regulat clipuri video cu sfaturi despre cum să strângeți voturi, cum să îmbunătățiți proiectul pe parcurs, sfaturi pentru fotografierea proiectelor etc. De remarcat că o propunere nu trebuie neapărat construită în realitate, ci se pot folosi programe digitale precum LEGO Digital Designer sau Stud.io.
  • Proiectele care utilizează proprietăți intelectuale pentru care LEGO are deja licență vor fi respinse automat. Din păcate acest lucru înseamnă că multe creații extraordinare inspirate din universurile Marvel sau Star Wars nu vor vedea niciodată lumina zilei.
  • Un fapt curios, nici un proiect care să fie predominant format din piese Technic nu a fost aprobat până acum. Acest lucru nu este precizat în mod explicit, însă în lipsa unui precedent pare să fie o regulă nescrisă.
  • Pentru a intra în etapa de recenzie, adică momentul în care designerii LEGO încep să evalueze proiectul, trebuie să strângeți 10.000 de voturi. Acest proces are loc pe etape: din momentul publicării proiectului aveți 60 de zile pentru a strânge 100 de voturi. Odată strâns acest număr veți mai primi un an de zile la dispoziție pentru a strânge 1000 de voturi în total. Din acest moment veți mai primi 6 luni pentru a ajunge la 5000, după care alte 6 luni pentru a atinge pragul final de 10.000.
  • Atingerea acestui prag nu garantează că setul va fi aprobat. Mai mult de atât, setul final care va apărea pe rafturi nu va fi identic cu proiectul propus. Designerii LEGO vor modifica, îmbunătăți și rafina designul final conform cerințelor stricte LEGO legate de orice produs care apare pe piață. Uneori aceste modificări sunt minore, alteori schimbările sunt semnificative.
  • Dacă proiectul a fost suficient de popular pentru a strânge voturile necesare și destul de fezabil pentru a fi aprobat pentru producție, veți primi 1% din sumele nete obținute din vânzările setului, 10 exemplare din setul final, plus recunoaștere publică a contribuției dumneavoastră. Adesea fanii din spatele proiectelor au fost invitați la evenimente de lansare a setului lor.

Sună ispititor? Platforma LEGO Ideas este mereu deschisă pentru noi proiecte și vă așteaptă ideile personale precum și voturile pentru proiectele altora. Spor la explorat și spor la construit!

Lasă un răspuns