Noua serie de seturi LEGO Elves

Noua serie LEGO Elves ne aduce o poveste fantastică, plină de magie, de data aceasta explorând și mai adânc conceptul elementelor care stau la baza lumii Elvendale și a magiei. Până acum povestea ne-a prezentat-o pe Emily Jones care a deschis un portal într-o lume magică plină de creaturi fantastice și alături de cei patru elfi protagoniști a protejat lumea de nenumărate ori, salvând dragoni din ghearele maleficei Ragana sau salvându-și sora și oprind planurile de răzbunare ale elfului Cronan. De data aceasta, însă, Elvendale este într-un pericol mult mai mare, având de-a face cu un inamic foarte puternic din vremuri antice, așadar Emily și prietenii săi elfi trebuie să apeleze la ajutorul paznicilor elementelor, pentru a salva magia din lume.

Sezonul nou ne introduce, așadar, o nouă antagonistă: Noctura, vrăjitoarea malefică a întunericului și foarte diferită de ceilalți antagoniști pe care i-am întâlnit de-a lungul seriei Elves. Inițial aflăm despre existența ei din viziunile lui Emily sau din poveștile elfilor care o consideră a fi doar un mit antic. Apoi, descoperim că ea există de fapt și că a fost izgonită din Elvendale de către Lumia și exilată în Tărâmul Umbrelor. Scopul ei din timpuri străvechi a fost mereu să găsească o modalitate de a se întoarce în Elvendale pentru a se răzbuna.

În acest nou sezon LEGO Elves aflăm că Noctura este de fapt cea care i-a corupt și pe Ragana și pe Cronan și până și numele ei sugerează acest concept de întuneric, noapte și aduce și mai mult sens faptului că are o armată de lilieci. O altă legătură interesantă ce poate fi făcută cu miturile clasice e relația dintre Noctura și Lumia. Lumia, paznicul luminii, se poate transforma în diverse animale, dar cel mai adesea se transformă într-o lupoaică. Așadar, dacă Noctura ne aduce aminte de un vampir, Lumia are trăsături de vârcolac, iar aceste două creaturi au fost mereu prezente în literatură și mituri ca inamici.

Și acum să trecem la atracția principală a noilor seturi LEGO Elves: creaturile. Am vorbit deja despre Lumia, paznicul luminii care se transformă într-o lupoaică și despre Noctura care poate deveni liliac, dar deocamdată tot ce putem face e să așteptăm să apară seturile în care vor apărea în aceste forme. Până atunci ne putem bucura de cele patru creaturi foarte drăguțe și care, bineînțeles, corespund câte unuia dintre cele patru elemente clasice, care au stat la baza ideii de materie din cele mai vechi timpuri. Revenind la lumea noastră magică din Elvendale, dacă până acum cele patru elemente se regăseau în elfii protagoniști ai poveștii și în dragonii acestora, acum facem cunoștință cu paznicii antici, fără de care elementele nu pot funcționa. Cele mai interesante mi se par numele care au fost alese pentru aceștia, așa că haideți să vedem de unde au fost inspirate.

Paznicul aerului este dragonul Cyclo, o creatură foarte blândă, înțeleaptă și echilibrată, exact cum ne-am imagina de la cineva care reprezintă acest element. Numele lui provine, evident, de la cuvântul „ciclon”, ceea ce sugerează și faptul că are puteri nemărginite. În plus, el și cu Ashwing (dragonul lui Cronan) sunt singurii dragoni cu două picioare. Dacă până acum LEGO Elves avea un model relativ standard pentru forma aripilor, Cyclo iese din tiparul cu care ne-am obișnuit. Aripile sunt făcute de data aceasta pentru a se asemăna cu niște fulgere.

Cory, țestoasa ocrotitoare a apei, este descrisă ca fiind cea mai în vârstă și cea mai înțeleaptă dintre toți. Numele ei poate fi și o abreviere a cuvântului ”coral” dar provine din limba galică și însemna ”apă liniștitoare” deci o semnificație legată de elementul apei. Revenind la faptul că este cea mai înțeleaptă dintre creaturi, în diverse mitologii apa reprezintă și un simbol al înțelepciunii. În mitologia nordică, de exemplu, este menționată fântâna lui Mimir, una din sursele înțelepciunii vaste a lui Odin, zeul cunoașterii printre altele, sau fântâna lui Urd, numită și fântâna destinului.

Rowan este leul păzitor al focului, foarte mândru și elegant, iar numele acestuia provine din irlandeză și înseamnă ”cel roșu” (Ó Ruadháin). Faptul că au ales un leu pentru a reprezenta elementul focului nu este întâmplător având în vedere că focul este și elementul zodiei leu.

Protectoarea elementului pământ este vulpea Liska, iar cuvântul folosit pentru numele ei este tocmai traducerea în cehă a cuvântului vulpe (LEGO are și o relație specială cu Cehia, locul unde au o fabrică foarte mare unde se produc o grămadă de seturi). Se presupune că ea este cea mai tânără dintre paznici, fapt care se poate lega și de cele trei cozi ale sale. Inspirația pentru cozile ei multiple provine din mitologia chinezească în care apărea ca un spirit cu nouă cozi ce în unele situații aducea o prevestire bună, în altele reprezenta un semn de rău augur. Ulterior a fost preluată și în mitologia japoneză, unde a primit denumirea de kitsune și numărul cozilor reprezenta vârsta vulpii. Deci putem presupune că Liska este destul de tânără având doar trei cozi. Dar o putem ajuta să crească adăugându-i și restul cozilor!

Dacă seriile LEGO Friends și LEGO City conduc lumea LEGO, prezentând situații din viața de zi cu zi, LEGO Elves explorează magia care stă la baza imaginației și a creației și deși la prima vedere pare doar o poveste pentru fetițe, dacă ne lăsăm pătrunși de fiecare element fantastic pe care ni-l oferă, o să descoperim multe simboluri și învățături. Elvendale este deschis pentru oricine și abia așteaptă să fie explorat. Pentru un mic tur în această lume magică, puteți viziona aceste două video-uri, nu o să mai vreți să vă întoarceți în realitate! Spor la construit!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?