Minecraft – Monștri și lighioane, partea I

Minecraft a fost și va rămâne un exemplu perfect al ideii „Less is More” – poți face mai multe cu mai puțin. Într-o eră în care se cheltuie bugete de milioane de dolari pe dezvoltarea de jocuri a căror grafică te lasă cu gura cască, dar a căror conținut efectiv e mai mult decât superficial, Minecraft a venit cu o grafică excelent de simplă bazată pe unul dintre cele mai versatile și modulare poliedre – cubul. Varietatea și complexitatea care au însoțit jocul însă rămân de neegalat (căutați doar pe Steam câte jocuri de tip sandbox există astăzi și veți înțelege ce influență monumentală a avut).

Era deci predestinat parcă să existe o colaborare între Minecraft și LEGO – echivalentul în viața reală a jocului. Seria LEGO Minecraft a început de fapt ca un set Ideas (mai multe detalii aici), dar s-a dezvoltat curând într-o serie mare și lată și de sine stătătoare.

Ce e interesant de observat la această serie e că, spre deosebire de altele precum Super Heroes unde minifigurinele eroilor sunt la mare căutare, în Minecraft situația e puțin diferită. Cu toții suntem Steve sau Alex atunci când jucăm, cu toții suntem eroii poveștii. Ceea ce face însă seturile Minecraft să fie speciale și foarte foarte colecționabile sunt monștrii și diversele creaturi care apar în lumea jocului.

Haideți așadar să ne uităm astăzi, doar de curiozitate, la cum se compară câțiva dintre monștrii Minecraft cu monștrii LEGO Minecraft! Urmează și partea a doua!

Notă: seturile in care se găsesc lighioanele de mai jos sunt listate conform ofertei din Iunie 2018, și nu includ seturi retrase deja de pe rafturi, și nici seturi care ar putea apărea în viitor, despre care nu știu nimic-promit-pe-cuvântul-meu-că-nu-știu-absolut-nimic-sau-poate-da-dar-nu-zic-nu-mă-întrebați!

1. Zombie – se găsește în seturile 21141, 21147, 21134, 21137
Cel mai de bază inamic și probabil cel mai ușor de evitat și învins, bietul zombie apare, ca majoritatea monștrilor, noaptea sau în locuri întunecate. Lumina soarelui îi este fatală și va căuta să se adăpostească sub copaci sau orice sursă de umbră.

Exceptând nuanțele pixelate mai detaliate de pe modelul 3D, bietul zombie arată pe cât se poate de bine în varianta LEGO, păstrând corpul de minifigurină pentru a putea folosi toate articulațiile acestui sistem. De menționat că în seturi au apărut și ușoare variații asupra zombie-ului, așa cum se găsesc și în joc pe măsură ce trec zilele și jucătorul devine mai puternic. În setul 21137 găsim chiar un zombie foarte norocos care a găsit pe undeva un coif și o pereche de pantaloni de aur!

  1. Schelet – se găsește în seturile 21144, 21132, 21137

Un alt inamic de bază dar muuuuuult mai enervant este scheletul. Uita-ți-vă la fața lui, cât de mândru e de sine însuși și arcul său cu care îți provoacă nesfârșite dureri de cap. Din fericire suferă de aceeași slăbiciune la lumina soarelui ca și un zombie, însă dacă vreți să porniți la vânătoare de scheleți, neapărat să vă echipați măcar cu o armură completă de fier și să aveți grijă la prăpăstii – săgețile cu care trage vă pot împinge în spate peste margine!

Scheletul LEGO este mai detaliat, folosind piese care există în inventarul LEGO de multă vreme, iar cele mai mari diferențe se observă la culoare. Apreciem de asemenea accesoriile speciale Minecraft, care simulează stilul pixelat al jocului. Puteau ușor să folosească accesorii deja existente pentru minifigurine, dar acest efort în plus dovedește că LEGO nu face compromisuri. La capitolul variații, scheletul este probabil cel mai variat inamic din joc, putând apărea cu o mulțime de armuri diferite sau chiar călare pe un păianjen!

  1. Creeper – se găsește în seturile 21138, 21147, 21129, 21135

Vai de mine… vaaai de mine cât urăsc Creeper-ul! Nici măcar pe Enderman cu proclivitatea lui pentru furtul de materiale din jur nu îl urăsc așa de mult ca pe Creeper. Când ți-e lumea mai dragă atunci dintr-odată auzi un „țssssssssssssss” în spatele tău și o secundă mai târziu îți aduni pixelii de pe jos… cu atât  mai rău când te prinde fix lângă o construcție proaspăt terminată și explodează jumătate din ea… Nici măcar câinii dresați nu sar să te apere de el; noroc că Creeper-ul are o frică grozavă de pisici, așa că dacă aveți ocazia dați o fugă până în cea mai apropiată junglă și dresați vreo zece oceloți care să vă apere de ei!

Îmi place că varianta LEGO are picioarele dispuse astfel încât pare că se îndreaptă spre ceva, ceea ce, dacă stau să mă gândesc, e îngrozitor! Dacă vine spre mine?!?!! A și credeați că ăsta e cel mai rău lucru care se poate întâmpla? O nu dragilor, din când în când soarta joacă o farsă crudă, și un Creeper e lovit de un fulger… Rezultatul e un Creeper Electrizat, care bubuie de două ori mai tare!!! LEGO au creat și o versiune a acestuia, și trebuie să recunosc că îmi place mai mult decât varianta din joc, parcă arată mai înspăimântător așa. Varianta aceasta este exclusivă pentru setul 21137 și nu se găsește nicăieri altundeva.

  1. Enderman – se găsește în seturile 21134, 21137

Enderman e o creatură ciudată. Nici măcar nu e din Overworld, ci vine din misteriosul tărâm The End, dovedind capacități supranaturale de teleportare și călătorie între tărâmuri! Pe de altă parte, eu nu am nici o problemă cu el, doar că e cam sensibil… Adică el își vede de treaba lui, tu de a ta… numai să nu îl privești în față!

Deși nu e învăluit de misterioasele steluțe de protoenergie-ectofragmentară multiparalelodimensională, Enderman în varianta LEGO păstrează aspectul sinistru al monstrului original, sugerând o creatură care pare pașnică, dar poate imediat să izbucnească într-un atac furios! Indiciu: nu îi place apa!

  1. Păianjen – varianta normală lipsește din seturi momentan, probabil a plecat la vânătoare de muște

Aici avem de-a face cu două specii și anume: păianjenul normal, și cel de peșteră. Deocamdată să vorbim despre cel normal, și în episodul următor discutăm și despre verișorul lui mai albastru și mai veninos! Păianjenul nu are probleme cu lumina soarelui, doar că în timpul zilei preferă să admire peisajul mai degrabă decât să te atace… dacă nu te apropii prea tare! Tot el are obiceiul păienjenesc de a se cățăra pe orice are el chef, așa că anumite măsuri speciale trebuiesc luate dacă vreți să vă apărați casa de incursiunile lor.

Trebuie să recunosc că mi-a plăcut foarte mult designul păianjenului în varianta LEGO din primul moment în care l-am văzut. Folosirea plăcilor cu balama în combinație cu piesele cu clip e ingenioasă și permite mișcarea picioarelor în perechi, pe orizontală și verticală. Un exemplu perfect de ceea ce se numește NPU – Nice Parts Usage, adică folosirea isteață a pieselor.

Atât pentru azi, data viitoare vom arunca o privire asupra monștrilor care nu apar decât în anumite biomuri sau zone. Care monstru vă place cel mai mult? Aveți toată colecția? Spor la construit!

Share să afle și prietenii tăi!

Lasă un răspuns