LEGOLAND Billund – prezentare video și sfaturi utile

Este anul 1454, undeva pe la mijlocul perioadei cunoscute ca Uniunea Kalmar (ce reunea cam toate statele scandinave pe care le cunoaștem astăzi) iar în documentele oficiale apare mențiunea unui nume de localitate pentru prima oară: Byllundt – „dumbrava cu albine” (lunden med bier). Un sat mic, sărăcăcios, care nu avea nici măcar propria moară încă.

Multe veacuri mai târziu, în 1895, o fabrică de mobilă a fost fondată în micul oraș de către… nu știm! Ceea ce știm însă și are importanță pentru povestea noastră e faptul că în 1916 un tâmplar numit Ole Kirk Christiansen a cumpărat respectiva fabrică și a început să producă diverse obiecte casnice cum ar fi scări, scaune, mese de călcat… și ocazional jucării!

*****

Este anul 2018 iar Billund forfotește cu oameni veniți din toate colțurile lumii. Populația nativă a orășelului, de aproximativ 6000 de oameni, este complet pusă în umbră de cei 15 milioane de turiști care vin anual pentru a vedea ce a ajuns fabrica de mobilă cumpărată de Ole Kirk acum aproape două secole!

Billund astăzi își reține dimensiunile modeste și aerul inconfundabil al unui orășel scandinav liniștit, oriunde în afară de aeroport (inițial construit și operat de către Grupul LEGO), complexul LEGOLAND și noul LEGO House. E uimitor să vezi o așezare care poate fi străbătută de la un capăt la altul în mai puțin de o oră pe jos cum strânge al doilea cel mai mare număr de turiști din țară, imediat după capitala Copenhaga.

Acum că v-am făcut curioși despre ce poate atrage atâți oameni spre Billund vă voi și arăta! Am avut plăcerea de a petrece 3 zile acolo, timp în care nu am lăsat camera video din mână în încercarea de a captura cât mai mult din farmecul unui loc pe care eu l-aș numi Raiul pe Pământ.

Mai jos aveți trei jurnale video în care am surprins câte ceva din Hotelul Legoland (partea I), noul LEGO House proaspăt inaugurat anul trecut (partea a II-a) iar la final LEGOLAND în sine (partea a III-a).

Programul de vizite

LEGO House poate fi vizitat în aproape orice perioadă a anului, în timp ce LEGOLAND se închide odată cu sosirea sezonului rece. Vă sfatuiesc să consultați dinainte orele pentru că acestea pot varia ușor de la o zi la alta.

LEGO House: https://www.legohouse.com/en-gb/plan-your-visit/opening-hours

LEGOLAND: https://www.legoland.dk/en/plan-visit/opening-hours/

Câteva sfaturi pentru vizită:

  • Pelerine de ploaie! Vremea e adesea imprevizibilă în Billund, iar ploile pot apărea brusc și dispărea la fel de brusc. Aduceți cu voi o pelerină simplă si ieftină, pentru a evita să mai dați €4 pentru una de la recepția hotelului.
  • Nu e nevoie de cash! Tranzacțiile se fac cu card aproape peste tot, așa că nu mai trebuie să vă obosiți să schimbați valută. Dacă totuși trebuie, există un punct de schimb valutar chiar în incinta parcului (dar veți avea nevoie de bilet pentru a intra). Chiar și la taxi se poate plăti direct cu card.
  • Apropo de taxi, dacă vă plac plimbările nu veți avea nevoie de taxi/autobuz/microbuz etc. Billund este un oraș mic, și cu o simplă aplicație de tip Google Maps puteți naviga ușor și rapid străzile… mai bine zis străduțele. Cei care au cu adevărat chef să își întindă picioarele și să admire relieful deosebit de plat al zonei pot chiar să meargă pe jos de la aeroport până în oraș! De menționat că în lunile de vară există un autobuz gratuit care face legătura între aeroport și centrul orașului, oprind la toate punctele de interes de pe drum.
  • Majoritatea restaurantelor au tot timpul o ofertă de tip bufet suedez pe lângă meniul a la carte. Rezervați dinainte. Pentru o masă cu adevărat specială vă recomand cu căldură restaurantul MINI CHEF din incinta LEGO House (vezi al doilea video).
  • Engleza se vorbește absolut peste tot, comunicarea nu e o problemă.
  • Planificați-vă bagajele în așa fel încât să aveți loc pentru suvenirurile pe care sigur le veți lua! Pentru fanii înveterați sfatul meu este să așteptați până ce ați văzut toate magazinele pentru că altfel vă veți trezi că v-ați umplut bagajul doar ca să găsiți mai apoi un set super exclusiv ce nu se găsește nicăieri altundeva în lume și care nu mai are loc nicăieri. Același sfat se aplică și la buget 😉
  • Există opțiuni de cazare mai ieftine pentru cei care nu doresc să stea în Hotelul LEGOLAND, puteți consulta atotputernicul Internet în acest sens.
  • La final, cel mai important sfat: încercați totul! Toate activitățile, toate tururile, toate atracțiile, toate zonele, toate merită văzute. Pentru adulți aici este locul unde puteți deveni din nou copii, fie că vă puneți pe construit undeva, fie că îl ajutați pe Sensei Wu să doboare Marele Devorator cu puterile elementale, sau că creați un brickfilm alături de copii, aici e locul unde să uitați de grijile vieții de adult responsabil și cuminte.

Dacă v-ați hotărât să vă petreceți vacanța în minunatul oraș unde cărămida e la ea acasă, vă urăm călătorie plăcută și așteptăm poze de vacanță de la voi! Spor la construit!

 

Lasă un răspuns