LEGO Technic Bugatti Chiron 42083

De ce e simbolul faimosului producător francez o combinație între B și E? Literele vin de la fondatorul companiei, Ettore Bugatti, care în 1909 (acum aproape 110 ani!), a pus bazele firmei care avea să ne dea mașini legendare precum Type 35B (care a câștigat primul Monaco Grand Prix), Type 41 Royale, sau mai recentul Veyron. Bugatti, precum și LEGO, au trecut prin perioade mai grele ca și producători și inovatori, la un moment dat dispărând complet din peisaj, însă în 1990 ce a mai rămas din firmă a fost preluată și refocalizată pe piața automobilelor performante de lux. Bugatti mereu se concentrase pe mașini de performanță (cu două încercări mici de a se implica în aeronautică și transport feroviar), iar acum odată cu reînvierea avea să devină un simbol al performanței și luxului.

După ce Bugatti Veyron a fost numit în 2005 cea mai rapidă mașină certificată pentru drumurile publice, atingând peste 430 km/h (varianta Super Sport), astăzi a sosit vremea moștenitorului său să fure lumina reflectoarelor.

Deși în linii mari păstrează estetica Veyron, noul Chiron are un design mai agresiv în față, iar spatele a fost complet refăcut, cu toate luminile și stopurile fiind așezate într-o linie subțire și elegantă. Motorul care pune în mișcare acest bolid este o versiune adaptată și actualizată a motorului monstruos de 8 litri cu 16 cilindri și 4 turbocompresoare folosit la Veyron.

Acum că știm câte ceva despre modelul real, să trecem la varianta LEGO Technic. Din momentul în care deschizi cutia realizezi că acesta nu este un set LEGO obișnuit, iar cei care și-au luat supercarul anterior, 42056 Porsche GT3 RS vor ști exact la ce mă refer. Prezentarea de lux și cărțile de instrucțiuni voluminoase (da, sunt două!) îți spun din start că te așteaptă ceva special.

Culorile Chiron-ului sunt reproduse surprinzător de fidel, nuanțele predominante fiind azur închis și albastru închis. Văzând gama nouă de seturi în Ianuarie 2018, primul meu gând a fost: „2018 e anul azurului închis”! A fost folosit în mai multe seturi anul acesta decât oricând altcândva, iar Chiron vine doar să confirme această bănuială. Poate LEGO vrea să înlocuiască încet și treptat culorile Mondrianesce pe care le-au folosit încă de la început cu nuanțe mai vii.

Chiron mai primește puncte în plus pentru piese noi, și piese în culori noi. Printre cele mai semnificative sunt butucii de roată cu disc de frână și angrenajul elicoidal, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta să le vedem în seturile normale cât de curând.

Este un set extraordinar de complex, care va dura mult timp pentru a fi terminat. Recomand mare mare mare atenție la fiecare pas de construcție, în special la orientarea pieselor și a subansamblurilor la sistemul de direcție, o greșeală mică te poate costa mult timp! Cel mai bine se construiește pe o suprafață cât mai plată și mai solidă și fără grabă. LEGO s-a gândit și la acest aspect, pentru că în instrucțiuni veți găsi date de acces spre un podcast unde designerii discută despre procesul de creație a Chiron-ului, iar acest podcast vă poate însoți pe toată durata construcției. Eu personal am apreciat acest lucru mai mult decât orice altceva, pentru că îmi place să construiesc în timp ce ascult lucruri interesante. Asocierea informațiilor auditive cu imaginile pe care le parcurgi în instrucțiuni e o metodă surprinzător de eficientă pentru a memora organic aproape orice, încearc-o!

Ca și predecesorul său Porsche (și alte câteva seturi LEGO Movie), Chiron are o plăcuță netedă inclusă, care este gravată cu laser. Codul inscripționat poate fi folosit pe site-ul Technic pentru a accesa conținut exclusiv precum imagini, fundaluri și chiar și un certificat de autenticitate pentru puncte extra la orgoliu!

Adevăratul Bugatti Chiron se va produce într-un număr limitat de 500 de bucăți (dintre care vreo 200 sunt deja luate aparent) și va costa undeva în jur de 2.5 milioane de euro. Brick Depot se poate lăuda cu un stoc mai mare de variante LEGO Technic ale mașinii, și la un preț de aproape 6000 de ori mai mic!!!

Dacă vă tentează, bolidul vă așteaptă aici, sau în Magazinele Certificate LEGO din țară. Aveți grijă cu accelerația și vă urez răbdare și spor la construit!

Lasă un răspuns