+40 759 025 788

LEGO Creator Expert Taj Mahal (10256)

Și iată-ne ajunși la început de decembrie, e frig afară, vreme numai bună de stat la căldură și de construit ceva deosebit! În acest articol special vom explora oarecum-noul set Taj Mahal, în toată splendoarea lui, de la plăcile de bază până în vârful minaretelor.

LEGO 10256

Înainte de a începe însă, câteva lămuriri. Acest set conține 5923 de piese și este al doilea cel mai mare set LEGO lansat vreodată. Nu vă lăsați însă amăgiți de poziția doi pe podium, Taj Mahal este un proiect serios ce nu se pretează la a fi completat într-o singură sesiune de construit. Vă recomandăm să vă găsiți un loc comod, cu spațiu din belșug pentru a răsfira piesele, un documentar despre Imperiul Mogul în fundal pentru a intra cu adevărat în atmosfera și spiritul subiectului pe care îl aveți în față, și nu în ultimul rând multă, multă răbdare! Setul conține mai multe secțiuni mari care se repetă de câte două sau patru ori, așa că recomandăm construirea acestor secțiuni în stilul „linie de producție” – toate cele patru secțiuni identice odată – dacă doriți să îl construiți cât mai repede. Dacă timpul nu este o problemă, atunci vă așteaptă câteva zile plăcute în care veți descoperi o legendă LEGO readusă la viață!

Volumul de piese este cel mai impresionant în momentul în care deschidem cutia, care e burdușită cu 23 de pungi libere plus alte 18 incluse în alte două cutii albe în interior. În aceste cutii veți găsi și cele șase (da, șase!) plăci bază și instrucțiunile cuprinse într-un singur volum relativ mic față de numărul de piese. Acest lucru se datorează din nou repetitivității construcției. În total 41 de pungi, numerotate în grupuri de la 1 la 14.

cutie taj mahal

Noi l-am construit într-o echipă de doi oameni, lucrând în paralel. Dacă doriți și voi să împărțiți acestă experiență rară cu cineva, puteți folosi cartea și în același timp instrucțiunile modelului vechi din 2007 deoarece în momentul scrierii acestui articol instrucțiunile oficiale pentru modelul relansat nu au apărut încă online. Piesele și construcția sunt practic identice, cu excepția unor axuri care apar în altă culoare la modelul nou, dar acestea nu pot fi confundate cu altceva inclus în set.

Încă de la prima pungă de piese descoperim motivul diferenței de o piesă între acest set și predecesorul său – separatorul de cărămizi! Și dacă tot suntem la capitolul piese, deși varianta nouă are piesele pe categorii numerotate, vă recomandăm totuși să vă puneți puțin timp deoparte să le sortați superficial în boluri sau cutii mai mici în funcție de formă. Nu e nevoie să mai precizăm că din cele aproape 6000 de piese aproape toate sunt albe, ceea ce vă va face căutarea după o singură piesă mai grea. Nu uitați să vă odihniți ochii periodic!

Prima etapă este construcția platformei înconjurătoare, folosind o soluție ingenioasă cu baze de plăci rotative albe pentru a sugera mozaicurile complexe ale pavajului, și numeroase arcade 1×3 pentru a sugera decorațiunile care înconjoară fundația. Platforma este alcătuită din șase secțiuni separate care se prind împreună asemănător clădirilor modulare Creator Expert.

Știați că?
Taj Mahal a fost construit chiar lângă râul Yamuna, ceea ce face solul moale și nepotrivit pentru structuri grele de piatră. Soluția ingenioasă găsită de inginerii Șahului a fost să sape și să umple cu piatră puțuri pe o suprafață de aproximativ 1.2 hectare, care să funcționeze ca o fundație imună la fluctuațiile solului.

platforma LEGO Taj Mahal

După aproximativ patru ore, baza este completă, iar minaretele pot fi adăugate. Acestea sunt partea cea mai simplă a întregii construcții, fiind alcătuite în mare parte din discuri, plăci și panouri circulare. Atenție la axurile centrale negre, apar în două lungimi diferite – plasarea lor e importantă. Nu uitați să folosiți reprezentările la scară din manual pentru a determina care ax este necesar. Acoperișurile minaretelor sunt partea cea mai ușor de desprins din întreaga construcție și pot cădea ușor, deci mare grijă la mutat!

Știați că?
Printre numeroasele iluzii optice folosite la construcția complexului adevărat se numără și faptul că minaretele doar par perfect verticale! Ele sunt aplecate ușor înspre exterior, pentru a da impresia de la distanță că sunt drepte.

Iată și o comparație interesantă, centrul gol al platformei este atât de mare încât în interiorul său încape întreg Orașul Ninjago!

ninjago in baza

Următoarea etapă majoră este clădirea mausoleului în sine. Corpul principal este alcătuit din patru ansamble identice de pereți și patru de colțuri cu chioșcuri, spații libere aflate direct sub arcadele principale. Aici veți avea de-a face cu cele peste 500 de plăci 1×1 albe și transparente care trebuiesc clădite vertical pentru a forma ferestrele, iar rezistența degetelor vă va fi testată la maxim. Recomandăm ca după ce ați clădit fiecare secțiune de fereastră să folosiți o suprafață plată și dură pe care să le apăsați pe lateral pentru a vă asigura că colțurile plăcilor sunt aliniate perfect. Mausoleul este partea cea mai solicitantă și cea care durează cel mai mult timp, însă după aproximativ 5 ore structura plus acoperișul vor fi gata. Acestea se așează pur și simplu în mijlocul platformei construite înainte, fără a fi prinse rigid, ceea ce ușurează munca de transportare a setului (mai multe detalii spre sfârșit). De luat în considerare faptul că multe din secțiunile care alcătuiesc acest corp structural sunt fragile până aproape de sfârșitul secțiunii de construcție. Aveți grijă atunci când plasați ansambluri de piese și nu folosiți forță excesivă pentru a le fixa în loc, s-ar putea să vă sară din mâini într-o ploaie de piese!

Cupolele impresionante ale Taj Mahalului sunt reproduse folosind plăci așezate foarte calculat pentru a păcăli ochiul și a sugera curbele exotice ale cupolelor orientale. În ultimii ani, seturile Creator Expert au pus accent pe ascunderea pe cât posibil a studurilor, fapt evidențiat mai ales de automobile precum Volkswagen Beetle sau Mini Cooper. Taj Mahal însă își etalează cu mândrie studurile ca un simbol al vremurilor în care a dominat întregul catalog LEGO ca și cel mai mare set făcut vreodată. Fanii seturilor vechi vor aprecia cu siguranță soluțiile austere dar interesante folosite pentru a sugera toate decorațiile și formele arhitecturale ale mausoleului.

cupola

Cupolele secundare cer ceva timp și răbdare pentru a fi aliniate și atașate corect la arcadele care le sprijină, dar cupola principală aproape că se așează singură pe loc. De apreciat este folosirea plăcilor 1×1 cu clip albe pe fundal albastru mediu pentru a sugera decorațiunile în piatra dura care înconjoară domul.

Știați că?
Peste 20.000 de artizani au lucrat timp de aproximativ 21 de ani la construcția mausoleului. Metoda de lucru în pietra dura a venit din Europa și este o tehnică extrem de înceată și migăloasă de decorațiune.

Pentru cei care abia așteaptă să își poarte creația pe la expoziții sau pe la prieteni pe acasă, nu vă temeți! Setul este conceput pentru a fi separat în 12 secțiuni pentru a fi mai ușor de împachetat și transportat: baza în 6 secțiuni, 4 minarete, corpul clădirii și domul principal. Pe lângă acestea, e recomandat să îndepărtați și diversele pinacluri de pe ziduri, turnuri și cupole, acestea sunt mici și se pot pierde ușor la transport.

sectiuni

De remarcat că, pentru un set atât de voluminos, piesele de rezervă sunt puține. Din fericire majoritatea componentelor sunt destul de generice, deci dacă aveți neșansa extrem de improbabilă de a găsi o piesă lipsă, aceasta se poate înlocui foarte ușor.

În total, construcția a durat aproximativ 7 ore pentru două persoane, deci un timp aproximativ de 14 ore pentru o singură persoană, excluzând pauzele. Farmecul Taj Mahalului e că devine cu atât mai plăcut de construit cu cât mai mult timp îți acorzi pentru a parcurge încet și relaxat procesul. Unele ansambluri mici de câte 3-4 piese se repetă de peste 30 de ori, ceea ce creează un proces aproape Zen de repetiție relaxantă și odihnitoare.

Spre sfârșitul construcției am simțit o oarecare părere de rău că în curând vom ajunge la final, iar acest lucru spune mai mult decât ar putea spune orice notă sau calificativ. Taj Mahal este într-adevăr o bijuterie adevărată care va arăta absolut senzațional oriunde va fi expus, dar plăcerea procesului de construire, mândria muncii depuse și acel mic zâmbet de familiaritate care răsare din colțul gurii în momentul când construiești a doua oară o anumită conexiune mai interesantă sunt lucruri incalculabil de valoroase.

detalii

În articolul precedent în care am anunțat revenirea setului am menționat o idee pentru expunerea setului cu iluminare de dedesubt. Iată o încercare foarte simplă și improvizată de a pune acest lucru în practică. Rezultatele vorbesc de la sine:

LEGO Taj Mahal iluminat

Ca și în cazul monumentului real, construcția Taj Mahalului LEGO este una solicitantă, dar experiența și rezultatul ei sunt o răsplată care nu va fi uitată prea curând! Spor la construit!

Setul LEGO Creator Expert Taj Mahal (10256) este disponibil online pe BrickDepot.ro aici.

Acest articol are un comentariu

  1. pfoai ce bine arata cu lumina la interior, daca l-as avea si eu as face la fel!

Lasă un răspuns

Închide meniul