Powered Up!

Motoarele și alte componente electrice nu sunt deloc noi în universul LEGO. Ele există de decenii, și au trecut printr-o grămadă de variații astfel încât e greu să creezi o istorie completă a cărămizilor electrice.

 

Sistemul Powered Up! (și da, trebuie să îl citiți așa cu exclamație), a fost introdus nu de anul acesta, ci din 2016 în mod subtil odată cu apariția seturilor WeDo 2.0. Spun asta pentru că acele seturi sunt compatibile cu noile componente deoarece folosesc aceleași mufe. Un an mai târziu, fantasticul set 17101 Cutie Creativă de Unelte, cunoscut mai bine de către noi ca LEGO Boost, a luat lumea prin surprindere, oferind un set excelent pentru joacă robotizată de care se puteau bucura mult mai mulți copii. LEGO pregătea astfel terenul pentru ceea ce a avea să înlocuiască Power Functions.

 

Aveam intenția de a face o comparație în tabel cu diferențele dintre cele două sisteme actuale, dar sunt multe nuanțe de discutat așa că mai bine vorbim despre criteriile principale și cum se descurcă fiecare sistem. Așadar:

1. Raza de acțiune

A. Power Functions – un sistem care folosește infraroșu este prin natura sa susceptibil la toate sursele de raze infraroșii din jur, adică lămpi, radiatoare și mai ales „tata lor” – soarele. Toate acestea pot îneca semnalul telecomenzii. Razele infraroșii pot fi foarte ușor blocate de diverse obiecte din jur, iar senzorul trebuie să rămână mereu expus la exterior pentru a evita pe cât posibil acest lucru.

Asta înseamnă că raza de acțiune poate varia foarte mult și ca distanță și ca stabilitate a conexiunii. În medii reci și lipsite de multă lumină, sistemul Power Functions poate funcționa în mod stabil până la câțiva metri. Eu personal am reușit până la aproximativ 10 metri, dar deja începea să dea semne de instabilitate.

B. Powered Up! – Bluetooth, și varianta sa mai nouă Bluetooth 4.0 sau Bluetooth Low Energy (BLE) se bazează pe unde radio de frecvență ultraînaltă. Acestea pot fi blocate și ele de obiecte fizice, dar acestea ar trebuie să fie semnificative (dealuri, blocuri etc.) pentru a avea un efect observabil. Din acest motiv Bluetooth este o soluție mult mai stabilă pe distanțe mai mari. Singurele surse de interferență sunt alte dispozitive Bluetooth active care ar putea fi prin apropiere.

Așadar cu sistemul Powered Up! am putut controla motoarele pe distanțe de aproximativ 20 de metri într-un mediu urban, dar am văzut alte persoane care au reușit să atingă chiar 50 de metri în zone rurale, lipsite de interferență. E important de menționat că această cifră a fost atinsă folosind aplicația oficială LEGO pentru telefon și că probabil telefoanele au emițători Bluetooth mult mai puternici decât telecomanda LEGO.

Acum apare întrebarea „Ai avea vreodată nevoie să îți controlezi trenul/mașina LEGO de la o distanță mai mare de 50 de metri?”, la care răspunsul va fi de multe ori „nu”, însă faptul că este capabil de o asemenea performanță nu poate decât să mă mulțumească!

 

Câștigător: Powered Up!

 

2. Mărimea sistemului

A. Power Functions – cum spuneam mai sus, un sistem cu infraroșu trebuie să aibă senzorul expus mereu, iar acesta suferă de clasica problemă „mărime versus performanță”. Un sistem IR bun va avea nevoie de un senzor mare, care ocupă spațiu. Când vine vorba de LEGO, spațiul intern al construcțiilor e extrem de limitat în multe cazuri, ceea ce duce la o grămadă de probleme și cere multe redesignuri și alte bătăi de cap.

Sistemele Power Functions încearcă să amelioreze problema având senzorul IR ca o componentă separată, legată printr-un cablu de cutia de baterii, pentru a evita crearea unei piese imense care să fie foarte greu de integrat. Însă și acest senzor este relativ mare și introduce cabluri suplimentare în sistem, ceea ce poate face unele seturi să arate mai degrabă ca un bol de spaghete negre decât o construcție. Nu mersi!

B. Powered Up! – sistemul Bluetooth folosește unde radio pentru a comunica, ceea ce înseamnă că nu e nevoie de fotorezistori sau alte baliverne spațioase pentru a capta un semnal. Telefonul pe care îl aveți în buzunar conține un controller Bluetooth absolut minuscul cu o latură de probabil sub 5 milimetri. Nu doar atât, dar e și îngropat adânc în telefon, acoperit de ecran, plăcile de circuite, baterie, plus probabil o husă foarte uzată!

Toate astea înseamnă că Bluetooth nu are pretenția de a fi vizibil și se descurcă bine mersi cu dimensiuni mici. Lucrul acesta se reflectă și în noua cutie de baterii. Îndeplinește toate funcțiile cutiei și senzorului de la Power Functions, însă folosind un circuit inclus în cutia de baterii. Adio senzor imens, adio ajustări la exterior pentru a avea o fereastră pentru senzor. Aici e, după părerea mea, unul dintre cele mai mari avantaje legate strict de folosirea sa în conjuncție cu LEGO – practic îți permite să te apropii și mai mult de imaginea din mintea ta atunci când construiești.

 

Câștigător: Powered Up!

 

3. Controlul

A. Power Functions – comutatorul acela cu 4 canale părea o invenție ingenioasă la început. Practic puteai controla opt motoare/lumini diferite cu o telecomandă, atât timp cât acestea erau legate la 4 senzori diferiți, fiecare setat pe alt canal. Nu e rău.

B. Powered Up! – am să o spun direct: se pot controla 10 motoare/lumini diferite. Nu e mare lucru de adăugat, cifrele vorbesc de la sine. Ba da mai e un lucru de adăugat: datorită faptului că noul sistem folosește lumini colorate pentru a semnala canalele, acum poți să îți dai seama și de la distanțe mai mari care canal e activat.

 

Câștigător: Powered Up!

 

Ați început să observați că ceva se repetă? Ei bine, pentru a fi cât mai imparțial, trebuie să recunosc că există și un criteriu unde lucrurile stau puțin altfel.

4. Legarea în serie

Aici trebuie să precizez că nu mă refer la circuitele în serie așa cum le învățăm la fizică, ci mai degraba legarea fizică a mai multor componente una peste cealaltă.

A. Power Functions – mufele Power Functions, așa ciudățele cum arată ele, sunt destul de versatile. Și partea inferioară și cea superioară a mufei au contacte de legătură, ceea ce înseamnă că poți conecta trei motoare unul la celălalt și după aceea toate trei la o ieșire a cutiei de baterii. Într-adevăr un număr mare de consumatori legați vor dilua puterea care vine de la baterii, însă pentru până la 3 consumatori diferențele nu sunt semnificative.

B. Powered Up! – mufele noi au un singur punct de conexiune iar acesta este de tip „tată” care nu poate fi legat decât la cele „mamă” prezente în cutia de baterie sau hub-ul Boost de exemplu. O ieșire = o intrare. Atât.

 

Câștigător: Power Functions

 

5. Compatibilitatea

A. Power Functions – deși are componente specializate și pe asamblări Technic și pe System, Power Functions rămâne Power Functions, și nu poate fi conectat cu alte sisteme, ca de exemplu Mindstorms sau Boost fără o mână de meșter electronist și fără a anula garanția pieselor.

B. Powered Up! – deși nu are piese absolut specializate pe asamblări Technic (încă!), Powered Up! se poate lega super ușor de sistemele Boost și WeDo 2.0. E adevărat, Mindstorms rămâne încă izolat din acest punct de vedere, dar avantajul e clar de partea sistemului nou.

 

Câștigător: Powered Up!

 

Deși pare că Powered Up! mătură pe jos cu venerabilul Power Functions, puțină perspectivă istorică e importantă pentru a putea aprecia situația așa cum e ea în momentul scrierii acestui articol: Power Functions a fost introdus în 2007, ceea ce înseamnă că de peste 10 ani toate componentele motorizate sunt bazate pe acest sistem. Majoritatea dintre noi am investit în acest sistem prin seturile pe care ni le-am luat, și creațiile pe care le-am adus la viață folosindu-l. Va fi greu să lăsăm toate astea în urmă.

 

Ce cred eu că se va întâmpla e același lucru care s-a întâmpplat atunci când trenurile cu curent de la șine au fost înlocuite de trenurile cu Power Functions. Cei care preferă sistemul vechi îl vor folosi pe acela, iar cei care îl preferă pe cel nou vor trece la cel nou. Noțiunea de coexistență nu e rasă complet de pe masă acum că a apărut Powered Up! Și LEGO înțelege acest lucru, de aceea încă avem în magazine componentele sistemului Power Functions în același timp în care la raft zâmbesc noile trenuri cu Bluetooth. Niciun sistem nu e perfect, așa că de ce să nu ai posibilitatea să folosești mai multe simultan? Probabil că în următorii ani vechiul sistem cu infraroșu se va retrage onorabil din lumina reflectoarelor, dar popularitatea sa din trecut cred că îi asigură o viață lungă pe piața secundară.

 

Ce părere aveți despre noul sistem? E mai bun sau mai rău decât cel vechi? Îl veți folosi în construcțiile voastre? Puteți vedea sistemul în acțiune în video-ul de mai jos în care ne uităm la noul Tren de pasageri 60197. Spor la construit!

Lasă un răspuns