LEGO NASA Apollo Saturn V (21309)

Scurt istoric

LEGO NASA Saturn V

În dimineața de 16 iulie la ora 9:32 cinci motoare Rocketdyne F-1 se aprindeau sub cea mai mare rachetă construită vreodată de omenire, mărețul Saturn V, pentru a purta 3 bravi astronauți spre Lună.

Faimoasa rachetă, dezvoltată în echipa celebrului inginer Wernher von Braun, deține multiple recorduri pentru mărime (110 m), greutate, capacitate, impuls total, și încărcătură utilă livrată în orbită joasă, recorduri care vor rămâne valabile cel puțin până la primul zbor de testare a noului vehicul supergreu al NASA – SLS în 2019.

Saturn V nu și-a încheiat cariera odată cu terminarea programului Apollo în 1972. Ultima misiune zburată vreodată pe un astfel de vehicul a avut loc în 1973, când a fost lansată prima și singura stație spațială americană, Skylab. Acesta este încă un record, Saturn V ducând întreaga stație de 77 de tone într-un singur zbor (corpul principal al Skylab era de fapt o treaptă superioară modificată a rachetei).

La aproape 50 de ani după momentul în care Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună, doi fani LEGO și-au publicat ideea pentru un set care să onoreze venerabila rachetă pe site-ul LEGO Ideas. 10000 de voturi mai târziu, proiectul a ajuns în fața comisiei de evaluare iar de anul acesta oricine poate avea acasă varianta LEGO a rachetei Saturn V. Dar acest set nu este doar pentru acasă, după cum vom vedea curând.

Câteva date tehnice despre setul LEGO® NASA Apollo Saturn V (21309)

LEGO NASA Saturn V 21309

Este destinat copiilor de peste 14 ani, având un nivel de dificultate mediu-avansat. Tehnicile de construcție îl pun mai degrabă în categoria Creator Expert datorită utilizării neconvenționale de conexiuni între piese pentru a reda forma cilindrică a rachetei la această scară. Setul conține 1969 de piese în total, un frumos tribut adus anului în care Saturn V și-a îndeplinit prima și cea mai faimoasă misiune. Ca în toate seturile LEGO Ideas, piesele decorate din set sunt imprimate, nu există autocolante de aplicat, ceea ce îi conferă un aer mult mai exclusiv și va fi deliciul fanilor care doresc ulterior să își construiască de exemplu naveta spațială americană folosind pantele 2×3 cu steagul american imprimat. Setul conține și piese în culori noi, apărute special pentru această ocazie.
Racheta completă și asamblată măsoară exact un metru înălțime, ceea ce îl face al doilea cel mai înalt set LEGO apărut vreodată (pentru cei curioși, recordul este deținut de 10181 Turnul Eiffel, apărut în 2007, cu 106 cm, dar acest set nu mai este în producție de ani buni). LEGO Saturn V este deci la scară de 110:1 cu racheta adevărată, un lucru cu adevărat impresionant mai ales văzând modelul construit în fața ochilor.

Setul excelează și la nivel de detaliu: tunelul de cablaje, propulsoarele de separare a treptelor, gurile de ventilare a oxigenului, țevile de oxidant și combustibil și schimbătoarele de căldură ale motoarelor, toate sunt redate în piese LEGO pe exteriorul fuselajului și lângă duzele motoarelor. Până și benzile de metal corugat care existau între treptele de separare sunt simulate folosind o tehnică interesantă pe care vă vom lăsa să o descoperiți singuri!

LEGO NASA Saturn V 21309

Detaliile nu se opresc aici, căci LEGO NASA Saturn V nu este o simplă copie a exteriorului rachetei. În treapta superioară veți găsi nu doar modulul de aselenizare Eagle, ci și modulul de comandă/serviciu Columbia, iar aici intervine utilitatea setului nu doar ca model de joacă. 21309 NASA Apollo Saturn V excelează și ca mijloc educațional pentru copiii mici și mari. Detaliile misiunii pot fi exemplificate pe viu de către un cadru didactic folosind secțiunile rachetei exact așa cum au fost folosite în realitate – separarea treptelor, detașarea turnului de evacuare de urgență, dansul calculat al modulului de comandă/serviciu pentru andocarea cu modulul de aselenizare, până și aselenizarea în sine și amerizarea ulterioară pe pământ pot fi ilustrate în fața elevilor folosind componentele incluse:

  • Treapta S-IC: Cea mai mare și mai puternică, prevăzută cu cinci motoare Rocketdyne F-1
  • Treapta S-II: Treaptă intermediară folosită pentru un impuls adițional în stabilirea orbitei de injecție.
  • Treapta S-IVB: Treapta majoră finală de propulsie translunică, ce găzduiește capsula cu modulele de aselenizare și comandă/serviciu.
  • Turnul de evacuare de urgență, un sistem de salvare a astronauților în caz de pericol după aprinderea motoarelor, care este îndepărtat după ce s-a atins o altitudine de aprox. 30 km.
  • Modulul de aselenizare, separabil în două părți. Doar partea superioară revine în orbita Lunară pentru reandocarea cu modulul de comandă/serviciu. Include și o secțiune din suprafața Lunii și 3 nanofigurine exclusive astronauți, plus un steag american.
  • Modulul de comandă/serviciu, cu porturi RCS simulate.
  • Capsula de amerizare, echipată cu flotoare și așezată pe o placă albastru închis care simulează suprafața oceanului.
  • Nu în ultimul rând, ca o ultimă dovadă a atenției la detalii a echipei LEGO Ideas, trei suporturi albastre pentru fiecare dintre cele trei secțiuni majore ale rachetei, astfel încât aceasta poate fi expusă și vertical și orizontal. De ce albastre? Pentru că exact așa arată ele și la Centrul Spațial Kennedy unde este expus unul dintre puținele Saturn V complete rămase.

Orele de curs vor fi mult mai interesante și mai captivante cu un astfel de model LEGO, care oferă și posibilitatea construirii pe grupuri datorită numărului de piese și a modului în care este divizată construcția în instrucțiuni. Ce poate fi mai plăcut decât să construiești împreună cu colegii și prietenii pentru ca mai apoi creația ta să prindă viață și să își ocupe binemeritatul loc în istorie?

21309 NASA Apollo Saturn V nu este primul și nici ultimul proiect de acest gen de pe LEGO Ideas. Odată cu succesul său au apărut o sumedenie de propuneri pentru vehicule spațiale istorice la scară 1:110 care să completeze acest set excelent, inclusiv turnul ombilical și platforma mobilă folosite pentru a transporta Saturn V de la VAB (clădirea de asamblare) la legendara platformă de lansare 39A, folosită astăzi pentru lansarea noii generații de rachete reutilizabile ale SpaceX.
Vor apărea aceste proiecte pe rafturile magazinelor? Depinde de voi! Intrați pe ideas.lego.com, și votați modelele care vă plac cel mai mult, sau trimiteți propriile idei!

LEGO NASA Saturn V

Setul LEGO® NASA Apollo Saturn V (21309) este disponibil în Magazinele Certificate LEGO și poate fi comandat online de aici.

Lasă un răspuns