Cum să te ferești de jucării LEGO contrafăcute
Este responsabilitatea noastră ca și cumpărători să verificăm produsele pe care le dorim înainte de a da bani pe ele. Deși există companii care vor face tot posibilul să ne păcălească, de obicei cu un minim de atenție poți depista un fals. Astăzi am să vă înarmez cu cunoștințele necesare pentru a nu vă lăsa păcăliți de asemenea profitori, și pentru a vă putea bucura de piese LEGO originale și de cea mai bună calitate.
Întâi să facem o distincție între producătorii de jucării de construcție și clonele LEGO:
1. Jucării de construit – LEGO nu mai are brevet asupra ideii de jucărie din cărămizi din 2011. Asta înseamnă că este perfect legal ca cineva să vină și să creeze un sistem asemănător și diverse jucării folosindu-l. Există astăzi nenumărați producători care fac exact acest lucru, însă folosind alte standarde de dimensiuni, alte proprietăți intelectuale și designuri originale. Este dreptul lor, însă calitativ se vede că sunt cu ani buni în urma Grupului LEGO.
2. Clone LEGO – în această categorie intră seturile contrafăcute, care copiază cu nerușinare designuri, idei și proprietăți intelectuale deținute de LEGO sau de alții. Unii aleg să coboare și mai mult pe scara josniciei și să copieze proiecte trimise de fani pe LEGO Ideas fără a le cere permisiunea și fără ca aceștia să fie recompensați pentru efort. Acest lucru este în cel mai bun caz extrem de imoral și în cel mai rău caz extrem de ilegal (ba chiar a dus la niște raiduri ale poliției asupra unor fabrici din China).
Fanii LEGO de obicei evită jucăriile din ambele categorii de mai sus din numeroase motive: piesele LEGO originale sunt de calitatea cea mai bună, serviciul de clienți oferit de LEGO este extrem de profesionist, licențele și IP-urile sunt interesante etc.
Așadar, pentru a putea deosebi seturile și piesele LEGO adevărate de celelalte jucării de construit sau de clone, fiți cu ochii în patru după următoarele semne:
Pe cutie:
- Primul si cel mai evident lucru de urmărit este logo-ul LEGO.
Acesta trebuie neapărat sa fie prezent undeva pe ambalaj. Fără excepții. Logo-ul oficial are câteva variații extrem de subtile de culoare în funcție de modul de imprimare și suprafața pe care este aplicat, însă sunt alte variații care sunt considerate inacceptabile de către Grupul LEGO, deci dacă vedeți vreuna precum cele de mai jos, verdictul este clar – set fals.
Desigur majoritatea producătorilor de copii contrafăcute nu vor îndrăzni să copieze logo-ul exact. Însă unii vor inversa unele litere, sau vor folosi alt cuvânt care poate fi confundat de la depărtare cu LEGO. Nu vă lăsați păcăliți de asemenea tertipuri ieftine!
- Mare grijă la celelalte elemente de design de pe cutie. Scrie STAR WARS sau STNR WNRS? Scrie NINJAGO sau Ninja Fighters GO? Și aceste elemente pot fi desenate și aranjate în așa fel încât să păcălească de la distanță.
- Fiecare set LEGO are un cod, care apare în mai multe locuri pe cutie. Acesta are de obicei 5 cifre (mai demult avea 4 sau chiar 3), și este extrem de folositor pentru a identifica diversele jucării LEGO. O simplă căutare pe Google a codului vă poate lămuri instant. Seturile contrafăcute de obicei nu au acest cod.
Pe piese:
- Să zicem că lipsește ambalajul și aveți în față doar piesele, poate primite de undeva. Cel mai ușor vă veți da seama după logo-ul LEGO care apare pe studurile cărămizilor. Companiile clone nu investesc banii și timpul necesar pentru a reproduce acest detaliu (la fel cum nu investesc nici în calitate, studiu și dezvoltare, marketing, etc.).
- Există piese LEGO care au studurile perforate, deci acolo nu apare logo-ul. În acest caz vă puteți uita sub piesă sau în interiorul ei. Adesea veți găsi un logo acolo, și nu numai atât! Aici este locul unde LEGO ascunde și codul de identificare a piesei, care are 4 sau 5 cifre. Acesta poate fi verificat din nou folosind Google, cu precizarea că rezultatele vor include mai multe culori pentru piesa respectivă.
- Dar dacă piesa este de așa natură încât nu pot fi incluse nici logo-ul nici codul? Atunci trebuie să ne bazăm pe simțurile noastre. Piesele LEGO au un anumit luciu, un anumit sunet atunci când se conectează, o anumită textură. Acestea sunt criterii pe care nu vi le pot descrie precis în cuvinte, însă orice fan LEGO care a construit de ceva vreme, le poate simți chiar și fără să își dea seama.
- Un alt defect care poate apărea la piesele neoriginale este așa-numitul ”flashing”. Acest lucru se întâmplă atunci când jumătățile matriței în care se injectează plasticul nu sunt perfect îmbinate, iar plasticul curge printre ele, lăsând o margine urâtă, așa cum se poate vedea la mânerul de mai jos. Acest lucru este și mai problematic la piese de construit care trebuie să se îmbine perfect și să stea una lângă cealaltă.
Desigur, și de la LEGO mai scapă câteodată o asemenea piesă (eu am văzut una singură de când construiesc pe acest pământ), dar dacă ai ghinionul acesta atunci LEGO îți înlocuiește piesa gratis. Dacă pățești asta cu o clonă chinezească poți să te plângi până te doare gura, producătorii respectivi nici măcar nu se uită în direcția ta...
- Piese cu printuri aliniate prost sunt și ele un semn. Din nou, e posibil să se întâmple foarte rar și într-un set LEGO oficial, dar în seturile neoriginale este extrem de răspândit acest lucru. Pentru înlocuirea lor se aplică aceeași poveste ca la punctul anterior.
- Dimensiunile sunt foarte importante. LEGO folosește toleranțe extrem de mici la fabricarea pieselor, iar din acest motiv încă poți combina piesele de acum 50 de ani cu cele de acum. Au existat serii ciudate cu piese care nu se încadrau în standardele de dimensiune normale (ca de exemplu Modulex), dar în ziua de astăzi este extrem de improbabil să dați de ele.
La final voi repeta primul și cel mai bun sfat: fiți atenți la ce cumpărați. Nu cere efort să arunci o privire mai atentă sau să faci o poză și să întrebi un cunoscător. Cumpărați doar de la vânzătorii cu reputație, cum sunt Magazinele Certificate LEGO sau site-ul brickdepot.ro, unde aveți garanția calității și profesioniști care să vă ajute cu răspunsuri la orice întrebări.
Sper că v-a fost de folos acest ghid, e un subiect foarte complex și nu am acoperit chiar tot aici așa că dacă mai aveți întrebări le aștept jos în commenturi. Spor la construit!