Cine a fost Amelia Earhart?

Din când în când, Grupul LEGO lansează câte un set colecționabil sub formă de omagiu către o personalitate reală, istorică. Asemeni setului de la Ideas Femeile de la NASA (21312) sau mai recentul cadou VIP Omagiu pentru Charles Dickens (40410), avem acum în față o veritabilă piesă de colecție: Omagiu pentru Amelia Earhart (40450).

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii de anul acesta, LEGO a lansat un set special care aduce un omagiu pentru prima femeie care a zburat singură deasupra Atlanticului, în 1932.

Setul LEGO 40450

Construcția în sine, de 203 piese, este un avion de epocă roșu – spectaculosul Lockheed Vega 5B – ce uimește privirile oriunde l-ai poziționa, datorită suportului solid pe care stă. Minifigurina aviatoarei, în uniforma de aviator specifică anilor 30, are ca accesoriu o hartă a lumii, pe care dacă te uiți de aproape, este marcat traseul traversării Oceanului Atlantic. Avionul măsoară 11 cm înălțime, 20 cm lungime și 20 cm lățime.

Mel Caddick, creatoarea setului 40450, când a fost întrebată ce reprezintă Amelia Earhart pentru ea, a spus că povestea avioatoarei poate inspira pe oricine să-și urmeze visurile. Ea consideră că este o personalitate perfectă pentru a sărbători Ziua Internațională a Femeii în 2021 fiindcă ne învață că pasiunile, aspirațiile și curajul nu au gen. Avionul ales pentru construcție este, evident, inspirat de modelul Lockheed 5B Vega roșu în care Earhart a stabilit recordul omagiat.

Cine a fost mai exact această personalitate?

Amelia Earhart, 1937

Amelia Mary Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897 în Atchison, Kansas (S.U.A.) și a dispărut pe 2 iulie 1937 în apropierea Insulei Howland din Oceanul Pacific. Până la evenimentul pentru care e sărbătorită cel mai mult, se spună că Amelia și-a demonstrat natura aventuroasă și independentă încă din copilărie. Deși a reușit să intre la școala privată Ogontz în 1916, în 1918 și-a părăsit studiile pentru a îngriji soldații răniți în Primul Război Mondial. Deși se înscrisese la cursuri pregătitoare de medicină, în 1920 a trebuit să renunțe la ele pentru a sta cu familia în California, unde a zburat prima oară cu avionul, o experiență care a fascinat-o atât de mult încât și-a dorit să ia lecții de zbor. În 1921 și-a cumpărat deja primul avion – un Kinner Airster – și în doi ani și-a obținut licența de pilot. Pentru a-și permite lecțiile de zbor și avionul, a practicat în jur de 28 de profesii ca să stângă banii, deoarece părinții au refuzat să platească 1000$ pentru orele de zbor (pe atunci o sumă foarte mare).

Cele două mari zboruri

Earhart a atras atenția publicului de pretudindeni în 17/18 iunie 1928, când a devenit prima femeie pasageră care a zburat deasupra Oceanului Atlantic. Cu această ocazie a fost săbătorită ca „femeia anului” și a scris o carte despre această experiență „20hrs. 40 min.”

Ea nu a vrut să se rezume la atât însă. Pe 20 – 21 mai 1932 a traversat Oceanul Atlantic de una singură pilotând un Lockheed Vega din Harbour Grace, Newfoundland până în Londonderry, Irlanda de Nord. Un zbor pe care l-a reușit și în timp record: 14 ore și 56 de minute. Inițial trebuia să aterizeze la Paris însă a întâmpinat dificultăți meteorologice și mecanice. Ulterior a publicat cartea „The Fun of It” în același an, în care relatează despre viața ei și interesul față de pilotarea avioanelor.

Alte realizări

Amelia Earhart si George Putnam, circa 1930

Înainte de asta, s-a căsătorit cu George Putnam în 1931, scriitorul care s-a ocupat de publicitatea evenimentului istoric din 1928, dar și-a continuat cariera sub numele ei de fată. În același an a pilotat un autogiro până la altitudinea record de 5613 m. Alt zbor renumit a fost tot solo, primul zbor între Hawaii și California, un zbor periculos care este mai lung decât cel dintre Statele Unite și Europa, pe care l-a reușit în 1935. Același an în care a fost apoi prima persoană care a zburat singură din Los Angeles în Mexic.

Iar pe lângă pilotarea de avioane și scrisul despre aceste experiențe, Amelia a rămas în istorie de asemenea pentru încurajarea altor femei să-și urmeze pasiunile cu același curaj. În 1929 a contribuit la înființarea unui club de aviatoare cunoscut ca „Ninety-Nines”, Earhart fiind primul președinte al acelui club. A avut astfel mereu o poziție importantă în sprijinirea drepturilor femeii și recunoașterea poziției acesteia în societate.

Ultimul zbor

Earhart și-a propus în 1937 să zboare în jurul lumii, avându-l pe Fred Noonan ca navigator într-un Lockheed Electra. Cei doi și-au început călătoria de 47000 km pe 1 iunie decolând din Miami spre est. După numeroase opriri pentru realimentare, au ajuns în Lae, Noua Guinee pe 29 iunie, aproape la jumătatea călătoriei. De acolo au decolat către Insula Howland, la 4200 km depărtare. Un zbor la care se așteptau să fie dificil, fiindcă mica insuliță era greu de localizat. Două vapoare bine iluminate au fost staționate pentru sprijinirea navigării. Cu toate acestea, nu se știe exact ce s-a întâmplat. Earhart a anunțat prin radio că sunt pe cale să rămână fără combustibil, iar în ultima transmisiune descria că se deplasează între nord și sud. Căutările de câteva săptămâni în jurul insulei, unde se presupune ca s-a prăbușit avionul, au fost în zadar, așa că a fost declarată moartă în 1939.

Un cadou pe cinste

Iată cum construind seturi LEGO învățăm uneori și istorie, și suntem inspirați să ne urmăm pasiunile piesă cu piesă.

Dacă îți dorești setul Omagiu pentru Amelia Earhart (40450) trebuie să fii client VIP și să faci o cumpărătură de minim 500 lei în Magazinele Certificate LEGO sau plasând o comandă pe site-ul brickdepot.ro, pentru care vei primi cadou acest set. Dacă nu faci încă parte din programul nostru VIP, înscrierea este simplă și gratuită cmpletțnd acest formular. Ai timp doar în perioada 1-31 martie 2021!

Este un cadou minunat atât pentru copiii pasionați de LEGO și de istorie, dar poate fi și un cadou apreciat de femeia din viața ta sau mămicile eroine.

Sursa foto: Smithsonian

Lasă un răspuns