Trend alert: de Black Friday se poartă cărămizi LEGO negre!

Anul acesta Black Friday cu jucării LEGO vă aduce reduceri mari la niște seturi LEGO greu de găsit dar foarte căutate. Noi îi spunem Black Brick Friday și abia așteptăm să vă dezvăluim toate acele jucării LEGO la reducere care vă așteaptă!

Ce să fie oare?

Spre deosebire de alte importuri precum Halloween-ul, care a fost adoptat și adaptat la noi altfel decât în țara de origine, Black Friday are un caracter mult mai bătut în cuie dar în același timp origini poate mai obscure pentru noi. Înainte de a vă dezvălui provocarea noastră de Black Friday haideți să vedem totuși ce este acest Black Friday și de ce se face așa mare tam-tam pe seama lui.

black friday brick depot
Uite încă una!

Ce este Black Friday?

Termenul de Black Friday reprezintă vinerea de după Ziua Recunoștinței în Statele Unite (care întotdeauna este a patra joi din noiembrie). Începând cu anii 1951-1952 această vinere a început să fie considerată începutul sezonului de shopping de Crăciun, cu reduceri, oferte promoții etc. pentru că Ziua Recunoștinței este ultima sărbătoare majoră înainte de Crăciun. După ce te-ai burdușit cu curcan umplut și sos de merișoare (mmmmmmm…), ce să mai faci? Scoți o foaie, faci lista de cadouri și începi să te ocupi de ea, nu?

LEGO Black Friday
Hmmm, ceva se pune la cale…

Numele zilei este unul cu o istorie bogată și multe surse posibile, unele mai pozitive, altele mai negative. Chiar și în română, numele de Vinere Neagră sună a năpastă, nu vi se pare? Există motive pentru asta:

În 1869 doi investitori au încercat să obțină duopolul asupra pieței de aur de pe New York Gold Exchange. Ca o reacție la acest lucru, Ulysses S. Grant a ordonat Trezoreriei să elibereze cantități mari de aur în circulație, ceea ce a cauzat prețul său să se prăbușească și mulți oameni să dea faliment.

Black Friday era și un termen folosit în Philadelphia pentru a descrie coșmarul de trafic și aglomerație care avea loc după Ziua Recunoștinței, cu nenumărați oameni încercând să ajungă la magazine primii pentru a cumpăra. De aici facem legătura și cu binecunoscutele incidente de acum câțiva ani, când oameni din Statele Unite se călcau în picioare sau se băteau între ei pe ultimul televizor aflat la reducere.

black brick friday
Asta cred ca îmi dau seama ce e!

Pe o notă mai pozitivă, unii au asociat Black Friday cu ziua în care comercianții încep să opereze pe profit datorită creșterilor în vânzări, practic trecând de la cifre pe roșu (pierderi) la cifre pe negru (câștiguri), de unde vine deci și adjectivul care descrie ziua.

Oare e posibil?

În România tradiția de Black Friday a început în 2011 și a prins atât de rapid încât în 2015 deja majoritatea populației cu putere de cumpărare nu doar că știau de existența zilei ci și aveau deja planificate cele mai mari cumpărături ale anului pentru acea vineri. O diferență există în schimb, Black Friday având loc la noi cu o săptămână înainte de cel din Statele Unite.

black brick friday 2019
Hahaaa, ce bineee!

Mini construcții LEGO – indicii pentru maxi reduceri

Acestea fiind spuse, anul acesta, Black Friday LEGO (sau Black Brick Friday cum îi spunem noi) va începe în fiecare Magazin Certificat LEGO și online pe BrickDepot.ro în ziua de vineri 15 noiembrie 2019 și va dura până duminică 17 noiembrie 2019. Seturile reduse deja vi le-am sugerat cu șiretenie în acest articol, folosind construcțiile miniaturale pe care le vedeți citind acest text.

Abia asteeeeept!!!

Ele au fost construite folosind LEGO Digital Designer (pentru care am făcut un tutorial de bază aici). Randările au fost făcute folosind excelentul program Stud.io (care este și el de fapt un program de construit digital, dar eu prefer LDD fiindcă e mai „aerisit”). Astfel de micro-construcții sunt într-o clasă aparte față de MOC-urile mari și prezintă un set complet diferit de provocări. Cred că de cele mai multe ori aici se pornește de la o singură piesă, un „seed part” (piesa de sămânță), care te inspiră și îți sugerează o întreagă construcție doar prin forma și aspectul ei. E un exercițiu foarte bun de imaginație și vi-l recomand: încercați să recreați un set de-al vostru de acasă la scară micro și vedeți cât e de ușor sau de greu!

Al meu, al meu, al meu, al meu!

De asemenea, vă invit să ghiciți care credeți că sunt seturile pe care le-am reprodus eu aici la scară micro, să îmi spuneți mai jos în commenturi, și vă așteptăm cu ocazia Black Brick Friday să profitați de reduceri la niște seturi LEGO geniale! Spor la construit!

Share să afle și prietenii tăi!

Acest articol are un comentariu

  1. sunt un pepene

    eu folosesc doar stud.io ca e mai modern 😀

Lasă un răspuns