20 de ani de LEGO Star Wars

aniversare LEGO Star Wars

Într-o zi friguroasă din 1999, LEGO făceau un anunț care avea să le schimbe istoria pe vecie: prima serie de seturi cu IP extern – Star Wars! Nu a fost ușor, mai ales pentru că majoritatea conducerii companiei erau împotriva deciziei, considerând că filmele conțin violență și subiecte mai mature, însă Kirk Kjeld Kristiansen a internvenit personal și a hotărât că Lucas și LEGO au un viitor împreună.

Și a fost o decizie care avea să însemne poate mai mult decât se așteptau. Am mai scris pe acest subiect și aici, dar pe scurt: anii 2000 nu au fost o perioadă bună pentru LEGO, compania fiind aproape de faliment. Motivele redresării sunt multe și complicate, dar printre ele se numără și două serii de seturi care au făcut furori. Bionicle începând cu 2001, și cu doi ani mai devreme Star Wars.

Lansată concomitent cu apariția Episodului I în cinematografe, seria LEGO Star Wars, cu navele și roboții și săbiile laser aferente a decolat mai ceva ca Han Solo când fuge de o datorie. Astăzi gama LEGO Star Wars ocupă aproape la fel de mult spațiu pe rafturi cât seria LEGO City, cu o varietate mare de construcții și surse de inspirație.

Se întâmplă ceva interesant în comunitatea Star Wars. Atunci când au apărut Episoadele I, II și III, acestea au fost huiduite de către fanii trilogiei vechi care „știau ei mai bine”. Ei fuseseră copii în anii 70 și 80 și văzuseră fascinați primele 3 filme care i-au marcat pe viață, iar acum ca adulți vedeau filmele noi cu un ochi foarte critic și cu percepție matură. Ce nu au realizat e că același lucru prin care au trecut ei când erau mici se întâmpla și cu trilogia începută în 1999. O nouă generație de copii descopereau Star Wars cu aceeași fascinație, și nu le păsa neapărat de dialog slab sau personaje enervante.

20 de ani mai târziu, și acei copii sunt acum adulți, iar nostalgia lor nu e legată așa tare de Lando Calrissian sau Boba Fett cât e legată poate de Commander Cody sau Mace Windu. Cred că e momentul să acceptăm că trilogia a doua a dat și ea naștere unui univers incredibil de interesant. Dacă e până acolo, și trilogia originală e plină de dialog prost și lipsă de atenție la detalii. Nu ăsta e motivul pentru care lumea iubește Star Wars.

Consider că fiecare trilogie a avut un farmec aparte, inclusiv cea care se va încheia anul acesta de Crăciun, iar seturile LEGO Star Wars nu sunt mai prejos! Pentru a marca cei 20 de ani de colaborare între George Lucas și LEGO, cei din urmă au lansat 5 seturi speciale, reinterpretând niște modele clasice cu piese și tehnici moderne.

Fiecare dintre ele include și câte o minifigurină retro, o copie fidelă a celor care se găseau în cutii acum două decenii. Văzându-le putem aprecia cât de mult au evoluat până în ziua de azi: de la pielea galbenă și printurile simple până la minifigurinele fantastice de astăzi, cu detalii aproape microscopice. Primele seturi LEGO Star Wars foloseau mult gri, iar din acest motiv aveau adăugate piese albastre pentru a le face să semene mai mult a jucării. Astăzi LEGO are o paletă relativ bogată de culori iar accentul se pune pe verosimilitudine, pe a face navele și personajele și locurile să semene cât mai mult cu cele din film. A fost un drum lung, dar a meritat!

Printre cele 5 seturi se găsește și unul pe care mi l-am dorit de 20 de ani de zile, și anume 75258 Podracer-ul lui Anakin. Luat direct dintr-una din cele mai palpitante scene din Episodul I, bolidul cu ataș nu a mai apărut ca set LEGO de 8 ani! Așa că astăzi vă prezint în video-ul de mai jos o bucățică din copilăria mea Star Wars, îmi închin Podracer-ul în fața celor de la LEGO și le urez ca următorii 20 de ani de LEGO Star Wars să fie la fel de buni!

Și să facă odată un Droideka imens 😉

Share să afle și prietenii tăi!

Lasă un răspuns