Amintiri cu LEGO Stunt Rally

Sau petiția pentru un joc de curse LEGO modern

În jurul anului 2000 se lansau pe piață o groază de jocuri video LEGO din mai multe genuri, care mai de care mai creative. Printre cele mai cunoscute pot fi enumerate LEGO Island și LEGO Racers. Jocurile cu LEGO de atunci nu au îmbătrânit tocmai bine. Sunt genul de jocuri față de care simți o nostalgie plăcută, dar e posibil ca atunci când cauți video-uri cu ele să fi șocat de grafica rudimentară și să afli astfel că nici gameplay-ul nu era de fapt așa fascinant cum îți amintești. LEGO Island era o aventură în care colecționai diverse obiecte și făceai curse cu obstacole, iar jocuri precum LEGO Racers sau Drome Racers erau jocuri de curse ca oricare altele dar cu vehicule construite din piese LEGO. Tocmai am descoperit în timp ce scriam acest articol că a existat și un RTS cu tematică minieră numit LEGO Rock Raiders.

Jocurile LEGO de azi precum LEGO Worlds sau toate cele realizate de Traveller’s Tales Games cu diverse licențe cinematografice nu beneficiază doar de o tehnologie grafică mai bună ci și de un design de gameplay de care nu te vei plictisi prea curând.

Astăzi vreau să vorbesc despre unul dintre jocurile LEGO preferate ale copilăriei mele, așa cum îmi aminteam de el că era acum 20 de ani înainte să mă documentez despre el și să reușesc să-l instalez pe un PC actual. LEGO Stunt Rally este un joc de curse LEGO cu perspectivă izometrică în care în loc să-ți poți personaliza mașina sau personajul cu care joci, îți permite să-ți construiești propriile raliuri.

Era cam păcat că în afară de culori și cauciucuri nu prea puteai să-ți personalizezi mașinile deblocate ca în Racers 1 sau 2 – care îți permiteau să-ți construiești o mașină de la zero. Pentru mine, care am jucat cu mare poftă și Racers 2 înainte, totuși a fost mult mai satisfăcător să construiesc raliuri și tot felul de capcane pe parcursul lor, curbe strânse și rampe palpitante. Îmi făceam propriile provocări și chicoteam satisfăcător când oponenții controlați de computer nu făceau față capcanelor de pe marginea drumului în care cădeau dacă virau în curbele strânse cu viteză. Construitul de raliuri reprezintă o activitate pe care dacă ai desfășura-o cu LEGO real ți-ar ocupa o groază de spațiu în casă (și le-ar scoate peri albi adulților care preferă ordinea).

Ciudat că îmi amintesc cu plăcere de modul creativ și de personajele din campionat dar am uitat de ocazionalele puteri pe care le foloseai în cursă. Sau de portretul animat din colțul de jos al șoferului tău care reacționează la tot ce se întâmplă, înlocuit de reacția oponenților atunci când îi tamponezi.

O altă paralele inevitabilă cu Racers 2 e prezența boss level-urilor de la finalul fiecărei zone cucerite din campionat. Ai o zonă de oraș în stil City, un deșert cu piramide și un Baron Flambo de înfrânt, o zonă de junglă ca de LEGO Adventures și o zonă arctică. La finalul campionatului te întreci cu mustăciosul campion Mr.X în stadionul său, individul care te ghidează încă din meniul jocului în orice tutorial.

Nu mă așteptam să-l înfrâng pe Mr.X (nu, nu seamănă cu cel din Resident Evil) din prima, dar nu aș zice că am fost dezamăgit de dificultate, pe atunci mă bucuram de orice câștig și oricum niciodată nu m-a interesat așa mult finalul în sine cât m-a interesat drumul până la el. Mai ales dacă nu e vorba de o poveste ci doar de un campionat.

Îmi amintesc că spre final jocul a devenit mai ușor pe măsură ce am stăpânit mecanicile pe care se bazează. Acum revenind asupra sa îmi dau seama cât de important era să reduci viteza la timp, altfel aluneci imediat în afara traseului stabilit. Și nu contează aspectul mașinuței, importantă este dibăcia șoferului. Pentru că, ce nu știam atunci este că ajunge să apeși doar accelerația și AI-ul jocului îți ia curbele singur dacă îl lași. Și față de orele întregi pe care le petreceam în fața acestui joc, găsesc acum o sumedenie de walkthrough-uri pe YouTube în care se vede că jocul poate fi terminat și în mai puțin de o oră. Wow – sunt curios ce alte jocuri ale copilăriei erau de fapt mult mai simple decât îmi amintesc. De fapt, nu cred că vreau să aflu. Odată ce m-am reapucat de Stunt Rally, nu toate lucrurile sunt mai plictisitoare decât îmi aminteam. Nelipsitul „click” de la îmbinarea pieselor de traseu e satisfăcător ca întotdeauna. Mr.X la fel de arogant. Cursele, deși simple, la fel de distractive. Muzica la fel de antrenantă.

Jocurile video LEGO actuale (sau din ultimii zece ani…) se concentrează pe diverse licențe cinematografice (Skywalker Saga când ai de gând să fi gata?!), deci implicit pe acțiune/aventură. Ceea ce mi se pare firesc și nu mă deranjează, dar nu am mai văzut de mult un joc de curse în universul LEGO. Încă  nu-mi dau seama dacă inițiativa LEGO Microgame prin intermediul motorului grafic Unity permite și controlul vehiculelor. Apropo, merită să încerci să meșterești ceva în Unity – cine știe ce game designer a cărui creativitate e inspirată de cărămizi LEGO zace de fapt în tine.

În afară de un DLC pentru Forza Horizon 4 nu am văzut curse LEGO pe platformele actuale. Cine știe, poate deja se plănuiește ceva mai mare după ce au fost încercate apele cu acel DLC. Sau, dacă Hot Wheels Unleashed va avea succes răsunător când iese la toamnă, vor îndrăzni și The LEGO Group să intre în joc cumva și să coopteze un studio meseriaș pentru un astfel de proiect. O tematică Speed Champions sau Technic ar fi genială și ar atrage gamerii de toate vârstele. Nici măcar nu țin morțiș să îți poți construi bolidul de la zero, atâta timp cât este realizat la fel de bine ca cel mai mare Bugatti Chiron LEGO din lume. Aș prefera în schimb o lume complet realizată din LEGO, cum poți vedea în The LEGO Movie. Să te poți întrece în cadrul unui oraș atent realizat sau să vizitezi diverse locații din diversele lumi LEGO: Heartlake City, Ninjago City sau orașul lui Monkie Kid (un episod din primul sezon este despre o cursă oricum).

Ai vreun joc video LEGO din perioada 2000 la care încă ții? Ai avut aceleași surprize ca mine atunci când l-ai căutat în 2021? Ce alte genuri de jocuri ai vrea să vezi realizate cu cărămizi LEGO? Hai să stăm de vorbă în comentarii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?