addedtocartAdăugat în coș

addedtocart

Către coșul tău

Continuă cumpărăturile

5 Mituri despre LEGO pe care să nu le crezi

Sigur ați mai auzit tot felul de declarații surprinzătoare despre LEGO, ca de exemplu faptul că este cel mai mare producător de cauciucuri de mașină din lume (chiar dacă mașina e de jucărie) sau că există 915103765 de combinații posibile pentru 6 cărămizi 2x4. Dar de-a lungul timpului, o companie cu o istorie atât de bogată ca LEGO inevitabil va strânge și câteva mituri și legende care, deși sună adevărate, nu sunt mai mult decât legende urbane. Astăzi dăm cu ciocanul și spargem 5 astfel de mituri. Hmmmm, cineva ar trebui să facă o emisiune pe Discovery despre doi oameni care sparg mituri... să le zică Zdrobitorii de Mituri sau Distrugătorii de Mituri sau ceva asemănător... și unul dintre ei ar trebui să fie mustăcios și să poarte beretă... vai, că nu îmi vine un nume bun pentru ei...

1. Doar copiii se joacă cu LEGO

Această declarație poate fi considerată adevărată dacă o privim, vorba lui Obi-Wan...

...adică dacă ne considerăm copiii indiferent de vârstă (așa cum o fac mulți fani LEGO).

Dar preconcepția că adulții, ba chiar și adolescenții nu mai au ce căuta cu jucării LEGO este una tristă și una pe care însăși existența comunității de AFOLi (Adult Fan of LEGO) o dă de gol ca fiind o minciună. În aproape orice țară din lume vei găsi cluburi și organizații de fani de toate vârstele care construiesc împreună, uneori cu rezultate absolut incredibile.

Mai mult decât atât, dacă până de curând fanii adulți trebuiau să se mulțumească cu ocazionalele seturi mari și complexe pentru a-și testa măcar un pic abilitățile, acum LEGO înșiși au recunoscut oficial această parte a publicului lor cu noile seturi 18+ create special pentru “copiii mari care mai plătesc facturi” cum îmi place să le zic.

seturi LEGO pentru adulti

Varietatea lor este de-a dreptul uimitoare, de la seturi create special pentru relaxare și limpezirea gândirii, precum 10281 Bonsai sau seturile LEGO Art, la minuni ale ingineriei LEGO care vor impresiona chiar și pe cei mai tehnici ingineri – seturi precum 21327 Mașina de Scris sau 42115 Lamborghini Sián FKP 37. A și să nu uităm și de cele create de către LEGO aproape ca un gest de apreciere față de fanii cu vechime, seturi precum 21325 Fierarul Medieval sau 21322 Pirații din Golful Barracuda care ating o coardă nostalgică aparte!

Deci e LEGO numai pentru copii? HA! Nici gând!

2. Seturile LEGO trebuie lipite ca să te poți juca cu ele

STOP! Pune jos tubul de lipici! Păstrează-l pentru vaza aia care stă pe marginea mesei și se clatină precar la fiecare adiere de vânt (sau, gen, mută vaza, știi?).

De fiecare dată când aud de lipit piese, se strânge inima în mine și simt, din nou vorba lui Obi-Wan...

Seturile LEGO trec printr-un proces riguros de design și testare înainte de a fi aprobate. O etapă importantă a acestui proces este testarea robusteții setului odată ce a fost construit. Nimeni nu vrea să se joace cu un avion căruia îi cade o aripă dacă îl apuci puțin mai tare! Așa că ele sunt create din start pentru a rezista și a rămâne asamblate în timp ce te joci. Nu e nevoie de lipici!

Este posibil ca acest mit să își fi avut originile în trecutul îndepărtat când piesele LEGO erau încă în pruncie, și nu beneficiau de așa-numitul ”clutch power”. Nu, nu aventurierul din Ninjago, ăla e Clutch Powers, e o diferență mare. Clutch power se referă la proprietatea cărămizilor LEGO de a rămâne prinse unele de altele odată ce au fost asamblate, lucru care a devenit ubicuu doar odată cu noul design al cărămizilor adoptat în 1958. Atât de precis este controlată această caracteristică de către LEGO încât o jucărie asamblată poate rezista la ore întregi de joacă fără să se desfacă, dar poate fi dezasamblată cu cea mai mare ușurință atunci când dorești tu să o faci.

Treaba cu lipitul pieselor a fost chiar și una dintre temele importante ale filmului The LEGO Movie, unde Lordul Business dorea controlul complet asupra universului prin lipirea tuturor pieselor și minifigurinelor LEGO. Un fel de entropie a universului în varianta LEGO. Terifiant!

Desigur, veți spune ”Dar George, ce ciudat îți stau sprâncenele azi și de asemenea nu e adevărat că LEGO înșiși lipesc piese atunci când fac acele statui uriașe pe care le vedem în Magazinele Certificate LEGO și la LEGOLAND?” Iar la asta nu pot decât să răspund ”Vai, m-am trezit cu ele invers și de asemenea da, ai dreptate, dar acelea sunt lipite pentru că nu aparțin unei persoane anume, ele aparțin tuturor copiilor care vin să le vadă și să se bucure de ele, deci trebuie să fie rezistente pentru că vor fi atinse, împinse și folosite ca și obstacol de cățărat de către sute de mii de oameni de-a lungul vieții lor.”

Însă pentru noi fanii LEGO, să lipești un set este ca și cum ai lua un calculator ultra performant ca să țină pe loc goblenul de pe masă! Așa că nu lipiți seturile decât în cazuri megaultrasuper-excepționale! Dacă tot nu sunteți convinși, următorul mit sper să schimbe acest lucru:

3. Doar o jucărie în fiecare cutie

Mereu mă bucur când clienții noștri pun întrebarea: ”Și se construiește doar ce se vede pe cutie, nu?”. De ce mă bucur? Pentru că am ocazia să pun în cuvinte motivul pentru care m-am îndrăgostit de LEGO când eram mic și motivul pentru care încă cred că este cea mai tare jucărie din lume. Într-o cutie de LEGO nu este o singură jucărie. Sunt o mie. Un milion. Un miliard. Oricâte lucruri îți poți imagina cu piesele respective, atâtea poți construi!

Sunt sigur că majoritatea noastră, a fanilor LEGO, am început modest, poate cu un set mic la o vârstă fragedă. Părinții poate nu erau siguri dacă e o jucărie bună pentru noi și au luat doar una așa de probă. La scurt timp după ce ne-am familiarizat cu sistemul, am început să ne întrebăm ”Oare n-aș putea să fac altceva cu ele?” Nu cred că pot descrie cât de important este pentru dezvoltarea unui copil să poată să își creeze propriile sale probleme și soluții, e un lucru care ajută ENORM în viață, indiferent de ce cale își alege atunci când crește.

Ca să nu mai zic că părinții fac mai multă economie decât își dau seama: nu mai trebuie să cumperi o groază de jucării când cel mic și le poate construi singur exact așa cum le vrea, din propriile piese!

LEGO sunt și ei conștienți poate de acest mit al unei singure jucării într-o cutie, motiv pentru care au creat game precum Creator 3-în-1 care te încurajează să dezasamblezi și să reconstruiești altfel seturile. Pe vremuri aproape toate seturile LEGO aveau pe spatele cutiei construcții alternative pentru care nu aveai incluse instrucțiuni. Erau puse acolo ca o provocare, să te stimuleze să gândești creativ, tridimensional și să fii atent la detalii. Deși acest lucru nu mai este practicat astăzi, realitatea este aceeași: o cutie de LEGO conține mai multe jucării decât un raft întreg de hypermarket. Matematica nu minte!

4. LEGO este o sursă majoră de poluare cu plastic

Am scris acu' ceva vreme un articol despre cum LEGO devine verde, iar recent am primit un update important: LEGO a dezvoltat un prototip de cărămidă creată din PET-uri reciclate. Asta pe lângă numeroasele piese deja apărute care au fost create folosind trestie de zahăr, pentru a minimiza utilizarea derivaților din țiței. Sute de milioane de dolari vor fi investiți de către companie în cursul următorilor ani pentru a extinde aceste noi proceduri, cu scopul de a avea o amprentă de carbon neutră până în anul 2030.

Însă dincolo de investiții, materiale noi, promisiuni și toate cele, realitatea este că lumea nu prea aruncă LEGO la gunoi. Foarte puțin plastic din piese LEGO ajunge în mediul înconjurător, mai ales dacă facem comparația cu PET-uri sau pungi de plastic sau ambalaje de electronice. Este meritul lor că au creat jucării care cumva în mod subconștient au căpătat o valoare mare și pentru părinți, care preferă să vândă sau să doneze mai departe jucăriile lor LEGO decât să le arunce la gunoi. Și bine fac!

Anul trecut Brick Depot a organizat prima campanie de donare de piese LEGO pentru copiii din zone defavorizate, numită Piese Pentru Zâmbete, iar faptul că fanii noștri au strâns aproape O TONĂ ȘI JUMĂTATE de piese spune multe despre cât de mult se reutilizează plasticul LEGO!

Mai există și o piață secundară absolut uriașă pentru seturi și piese, noi și vechi, ceea ce asigură faptul că majoritatea cărămizilor LEGO din lume nu ajung în sol și oceane, ci în mâinile altor copiii și adulți care le vor aprecia și le vor da un cămin iubitor! Dacă ai și tu nevoie de astfel de piese individuale, suntem aici pentru tine!

5. LEGO era mai bun pe vremuri!

Nostalgia e un sentiment frumos, dar care adesea poate să ne păcălească și să ne facă să vedem lucrurile altfel decât sunt. Recunosc, și eu cad în această capcană uneori. Glumele cu ”pe vremea meaaaa...” se aplică și aici, pentru că sunt mulți care spun ”LEGO au uitat să facă jucării, acum fac doar seturi cu seriale, sau seturi gigantice, pe vremea mea făceau jucării calumea”, ignorând astfel sutele de seturi care încă există pe raft și care sunt făcute doar pentru copii.

Un alt aspect al acestui argument este că acum LEGO e prea specific și specializat ca sistem de construcție și sunt mii de tipuri de piese și că ”pe vremea mea aveam doar plăci și cărămizi și construiam orice cu ele”. Sunt complet de acord că creativitatea se dezvoltă cel mai bine atunci când ai resurse limitate la dispoziție, însă după o vreme trebuie să poți să îți extinzi posibilitățile pe măsură ce ți-ai extins creativitatea și ”fluența” în limbajul construcției.

Până la urmă, acele plăci și cărămizi încă există, nu le-a ascuns nimeni și oricine poate să se limiteze la piese simple dacă dorește. Uitați-vă la seturile LEGO Classic  și veți vedea la ce mă refer.

Cred că este important mai ales pentru adulții de azi să păstreze un ochi pe trecut dar să nu scape din vedere toate lucrurile incredibile pe care ni le oferă prezentul. Altfel riscă prin această desconsiderare să îndepărteze tinerii fani LEGO de la o pasiune care îi va ajuta mult în viață, așa cum am menționat la punctul 3. Stagnarea nu e un lucru bun, indiferent la ce se aplică. Așa cum noi creștem și ne dezvoltăm, la fel o fac și lucrurile din jurul nostru.

Să nu uităm să păstrăm entuziasmul copilăriei față de lucrurile noi, vom deveni oameni mai fericiți și mai buni! Spor la construit!

Înapoi la Blog

Îți recomandăm și

Construcții mici, idei mărețe: Mini-Batmobil

Construcții mici, idei mărețe: Poartă de castel cu pod mobil

Construcții mici, idei mărețe: Mașină de karting

Alătură-te Clubului VIP!

Devino client VIP și fii primul care află toate noutățile din lumea LEGO. Mai mult, acumulezi puncte la fiecare comandă, ai acces la cadouri LEGO exclusive și la multe alte beneficii.

vip_page_image Mai mult